Connect with us

България

Kазармата и периодите на репресия включени в действителния стаж за пенсия

Публикувана

на

На първо четене парламентът прие промени в Кодекса за социално осигуряване, с което затворът и наборната военна служба за репресирани лица ще се признават за действителен стаж за пенсия. Това означава, че хората, изпратени в трудови лагери по време на социализма, ще могат да се пенсионират и при по-малко от 15 г. трудов стаж, каквото е едно от изискванията в кодекса в момента.

Законопроектът беше внесен от ДПС и получи подкрепата на 131 депутати – от „Демократична България“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Български възход“ и 20 депутати от „Продължаваме Промяната“. Против бяха 31 – от „Възраждане“, част от БСП и част от Продължаваме Промяната“. С „въздържал се“ гласуваха 18 от депутатите на левицата и 20 от депутатите на „Продължаваме промяната“. Законопроектът цели да допълни дефиницията за „действителен стаж“, която в момента обхваща действителното изслужено време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което човекът е работил по друго правоотношение и е бил задължително осигурен за инвалидност, старост и смърт, както и времето, през което е подлежал на задължително осигуряване за своя сметка.Сега с поправките към дефиницията се добавят периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане; времето, през което лицата, навършили 16 г. се на работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други подобни места, както и принудително трудово мобилизирани.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 62 години от жените и 64 години и 6 месеца от мъжете и осигурителен стаж 36 години и 4 месеца за жените и 39 години и 6 месеца за мъжете. В случай че нямат право на пенсия при тези условия, те придобиват право на пенсия при навършване на възраст 67 години за жените и мъжете и най-малко 15 години действителен осигурителен стаж.

Дебатът за „старите рани“

Законопроектът бе представен от Севим Али, който посочи, че редовната наборна военна служба е била задължение на всички хора, подлежащи на такава служба и с предложените промени ще се отстрани неравнопоставеността при зачитане на действителен стаж на тези лица, както и на онези, които са реабилитирани, интернирани, изселвани. По думите му поправката ще помогне на над 2000 души да придобият право на пенсия. Освен тях обаче при изчисляването на действителен стаж ще спечелят и мъжете, които нямат достатъчно стаж да се пенсионират по общия ред.

В хода на дебата Искрен Арабаджиев от „Продължаваме Промяната“ посочи, че партията не подкрепя законопроекта, тъй като е достатъчно, че на тези лица им се признава осигурителният стаж. „Не е случайна по-тясната дефиниция на действителен стаж в сравнение с осигурителния стаж. Не можем да допуснем да разширяваме категорията лица, които могат да получат пенсия срещу само 15 г. плащане на осигуровки“, каза той, а после добави, че ще създаде неравнопоставеност с хората, внасяли реални осигуровки. „Не можем да бъркаме социалната с пенсионната система“, допълни Арабаджиев, а съпредседателят на партията Асен Василев призна, че „Възродителният процес“ е нанесъл рана, но въпросът е дали тя трябва да се адресира през социалната система. Бившият социален министър Георги Гьоков от БСП пък посочи, че не бива да се решават политически проблеми чрез пенсионната система.

Атанас Славов от „Демократична България“ изрази позиция, че законопроектът ще даде минималната дължима компенсация на онези български граждани, които са пострадали от тоталитарния режим.“Важно е да подчертаем, че това е част от нашето осмисляне на близкото ни минало“, добави депутатът.Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ защити законопроекта с практиката на Върховния административен съд, според която времето на наборна служба се признава за осигурителен стаж от трета категория.

От ГЕРБ също се обявиха в подкрепа на законопроекта като депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че това е елементарен жест не само към хората, преживели „възродителния процес“, но и към всички, загубили човешките си права през тези години. „Това ще бъде още една стъпка към осъзнаването, че българското общество може да функционира само в цялост и когато осъжда политическото насилие“, каза той. Председателят на парламента Вежди Рашидов също взе думата като в емоционално изказване разказа, че е един от тези, които много добре помнят Възродителния процес и че е бил войник в Строителни войски.

„Днешна България те построена от тези български граждани. Това са хората, които до днес са на всички български строежи, това са честни, достойни хора, които живеят на собствената си земя. Тези хора построиха България“, каза Рашидов и призова депутатите да не политизират въпроса, а да приемат законопроекта на първо четене.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни