Connect with us

България

Кардиологът проф. Иво Петров е Мъж на годината 2018

Публикувана

на

Проф. д-р Иво Петров бе избран за „Мъж на годината“ 2018. Традиционната церемония, организирана от Дарик радио, се състоя снощи в столичен хотел, а победителят получи парадна офицерска сабя.

Проф. д-р Иво Петров е кардиолог, известен с „уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия, и за първи път в света поставил стент в рисков случай като този“. Тази операция е публикувана в журнала на американското медицинско дружество.

Другите номинирани за „Мъж на годината“ 2018 бяха проф. Христо Пимпирев и Михаил Заимов, като докторът събра близо 80% от вота.

Номинацията на проф. Пимпирев беше за „мъжеството и откривателския му дух, въпреки трудностите, да отстоява българското присъствие в Антарктида и да развива българската антарктическа изследователска програма вече 27 години“.

Михаил Заимов беше номиниран заради това, че сигнализира за изтичащото гориво от потъналия преди 100 години край Созопол танкер „Мопанг“, а и защото благодарение на него и екип от доброволци беше създаден кризисен щаб за бърза реакция.

„В последните 30 години не постигнахме това, което трябваше. Крайно време е да престанем да мрънкаме и е крайно време да започнем да изискваме и да осъзнаем, че в България стратегията на пасивното добро не върши работа. Нужно ни е настоятелното добро“, каза при получаването на приза Иво Петров.

За Мис тв чар бе избрана журналистът от БНТ Анна Ангелова, а продуцент на годината стана Евтим Милошев.

Наградата за Герой на годината бе връчена на семейството на Румен Архипов – шофьорът на ученическия автобус, който спаси 13 деца и загуби живота си.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни