Connect with us

Свят

Кардиналът-ковчежник на Ватикана, признат за педофил

Публикувана

на

Ковчежникът на Ватикана – кардинал Джордж Пел – бе признат за виновен по обвинения в педофилия. 77-годишният Пел беше единодушно осъден от съдебното жури в Мелбърн.

Срещу него свидетелства мъж, който е бил 13-годишен по време на сексуалния тормоз. В момента той е на 30 години, но името му не се споменава. През 90-те години той и негов приятел са били в църковния хор. По негови думи тогава става и жертва на изнасилване от страна на Пел. Свидетелят допълва, че това не е било единственото посегателство, но момчетата според него не са имали достатъчно опит, за да преценят какво точно се случва и не са вярвали, че подобен човек може да им навреди.

 

Той казва още, че двамата са мълчали с години от страх и срам. Показанията му са записани на видео, за да не се налага да присъства лично в съдебната зала и да се среща отново с кардинал Пел. Предстои произнасяне на присъдата като кардиналът най-вероятно ще отиде в затвора. Делото срещу Пел започна преди година. Той е най-високопоставеният католически служител, който е обвинен в сексуално насилие.

Пел отрича всички обвинения към него. Междувременно след разкритията за редица сексуални посегателства в Католическата църква папа Франциск призова за „тотална борба“ с педофилията.

Папата каза още, че престъпления като това трябва да бъдат „изтрити от лицето на земята“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни