Connect with us

България

Каракачанов с авангарден законопроект за доброволна казарма

Публикувана

на

Хора, които са преминали през доброволна военна служба ще имат предимство при назначаване на работа не само в армията и МВР, но и в цялата държавна администрация. Това предвижда новия текст в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, предложен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Въвеждането на доброволна казарма бе предложено от него при приемането на управленската програма на правителството през 2017 г., но оттогава насам не бе представен проектозакона.   37 451 000 лв. ще са нужни годишно, за да се плащат заплатите и всичко останало на доброволните войници, както и компенсации за работодателите им. Тези харчове обаче ще започнат от 2022 г., пише във финансовата обосновка на проектозакона.   За следващата година за заплати на доброволните войници ще са нужни около 2 млн. лв. и около 120 хил. лв. за компенсации на работодателите им. През 2021 г. разходите ще станат съответно близо 9 млн. лв. за войниците и 515 хил. лв. за работодателите.

Проектозаконът предвижда доброволческата служба де е 6 месеца и ще включва начална и специална военна подготовка, а след това и служба в някое поделение. Войници ще могат да бъдат както мъже, така и жени. Те трябва да са пълнолетни, да не са осъждани или обвинени в тежко умишлено престъпление, да са завършили поне седми клас и да са под 42 г.   Докато са на доброволната служба, войниците ще трябва да спазват всички ограничения за професионалните военни, но ще ползват и техните права и привилегии. Ще получават основна заплата за длъжност и звание, като точният ѝ размер ще се определя от министъра на отбраната.   Освен това ще може да се запишеш войник и без да уведомяваш работодателя си, тъй като по време на службата войниците ще са защитени срещу уволнение от частния им работодател и ще се водят в неплатен отпуск, който не може да бъде отказан от шефовете.

Специално заради доброволната казарма се променят Кодексът на труда и Законът за държавния служител.   Поправките предвиждат още, че хората с висше образование ще могат да се запишат във военни университети и да бъдат офицери от резерва.

Договорите, които ще се сключват за доброволната казарма, няма да са 6-месечни, а 5-годишни. За техния период доброволните войници ще остават в резерва на Българската армия и ще могат да бъдат повикани по всяко време на служба.   Предвидено е дори да могат да бъдат викани в казармата за заместване на отсъстващ кадрови военен, като отпада досегашното ограничение заместването да е не по-дълго от 1 г.

Сключването на договор за служба в доброволния резерв вече ще става тайно от работодателите. Причината е, че при досегашните тристранни договори фирмите отказвали да ги подписват, за да не губят хора, ако ги привикат в армията.   Според новите правила военните ще уведомяват работодателя постфактум, че негов служител е станал доброволен войник. Когато го привикват на служба, фирмите ще получават компенсация от Министерството на отбраната, за да могат да му вземат временен заместник.

В доброволния резерв ще могат да бъдат приемани и хора, които вече имат договори за служба във военновременния резерв. Това са главно лекари, които подлежат на мобилизация в случай на война.   С промяната обаче ще може такива медици да бъдат привличани да участват във военните контингенти зад граница, защото до момента за ползването им е нужно да има обявена война.

С промените в закона се въвежда и задължително 10-часово военно обучение всяка година за гимназистите. За него ще се вземат от часовете на класния ръководител, а при желание на учениците броят на часовете по военно обучение можело да бъде увеличаван.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement