Connect with us

България

Караянчева: Положението на хората се подобрява и расте както минималната заплата

Публикувана

на

„Не съм съгласна с намаляването на субсидиите за партията, но ако парламентарната група на ГЕРБ реши друго, ще го подкрепя“, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Според нея с тези субсидии се върши реална партийна дейност и даде пример с избирателен район Кърджали, където има общо седем общини с техните местни служите. В осигурените чрез субсидии офиси се събират симпатизанти и се организират приеми с народните представители.

„Субсидиите са в полза на малките партии“, катеогрична е Караянчева.

Въпреки мнението й, че партийните субсидии са за малките партии и е против намаляването им, тя би се съобразила с мнението на парламентарната група на ГЕРБ и, ако бъде предложена, идеята ще бъде гласувана.

По въпроса за референдума председателят на Народното събрание потвърди, че трябваше да има по-широк дебат и че въпросите в запитването е трябвало да бъдат по-подробно разяснени. Тя отчете, че това е грешка на отделните партии, които не са били достатъчно активни.

За промените в изборния кодекс, Караянчева каза, че има внесени предложения за промени в Изборния кодекс и решението да се въведе машинно гласуване няма да бъде нарушено.

В момента обаче няма възможност да бъдат закупени 12 хил. машини за гласуване и по тази причина такава опция за вот ще има по училищата с повече секции.

Машинно гласуване няма да има в чужбина, в затворите и на корабите например. Ще има такова обаче в секциите с регистрирани над 300 души, но в момента тече обсъждане. Караянчева подчерта, че машинният вот със сигурност няма да отпадне.

По нейното мнение електронното гласуване също не е загърбено и такова ще бъде въведено в определен момент. Засега единственото, което бихме спечелили от такъв вот, е гласовете на българите в чужбина. За момента обаче според Караянчева не може да се гарантира тайната на вота и сигурността на подобна система.

Докато няма гарантирана сигурност, електронното гласуване няма да бъде одобрено. Например хора, които са технологично грамотни, даде пример председателят на парламента, могат да хакнат системата, защото личните карти в България нямат чип за идентификация. Тя допълни, че това дава поле за налагане на корпоративен вот като този във фирмите на Ковачки.

По повод протестите, които има в България през последните седмици, Краянчева каза, че не отрича, че не всички са щастливи, но ситуацията в страната върви към подобрение.

Тя подчерта, че сегашните изблици на гняв не са автентични и ако някой наблюдава внимателно демонстрациите – ще забележи партийни лица. Затова и хората започват да се разотиват – заради партийните лидери сред тях. Според нея гражданите имат право да излизат на протест, тъй като това е корективът на управляващите и така те чуват какво се случва. „Положението на хората се подобрява и расте както минималната и средната заплата“, обяви председателят на парламента и каза, че наскоро се е информирала, че България е най-големият производител на велосипеди в Европа.

Караянчева е категорична, че ако има силна опозиция, то и управляващите са силни.

Председателят на НС допълни, че със сигурност няма монопол на някоя от петролните компании като визира въпрос относно „Лукойл“. Ако има такива съмнения, обясни Караянчева, работа е на Комисията за защита на конкуренцията да търси дали съществуват монополи на отделни фирми или картели между тях.

Зрител на „Шоуто на Слави“ зададе въпроса дали ще има намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) за стоки като лекарства, книги и храни от първа необходимост.

Намаляването на ДДС може да доведе и до вдигането на други данъци с цел попълване на държавната хазна.

Според Караянчева подобна мярка няма и да гарантира задължително падане на цените, защото в условията на пазарна икономика правителството не може да принуди никой търговец да свали цените си.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни