Connect with us

България

Какви са опасностите при онлайн пазаруването

Публикувана

на

Жалби от потребителите, които пазаруват онлайн, постъпват целогодишнио. Сега, във връзка с черния петък и купуването на коледни подаръци, жалбите са малко повече, но не са нараснали драстично, това каза пред БНТ Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център в България.

Търговците отбелязват, че има значителен ръст в купуването на стоки онлайн.

Соня Спасова предупреди, че при това пазаруване е добре да не действаме емоционално. Хубаво е да се уверим, че ще купуваме от търговец, който е дал информация за фирмата си, дал е адреса си и възможности за контакти. Тези изисквания са задължителни за всички фирми в рамките на Европейския съюз.

Правописни грешки и некачествени изображения също могат да бъдат сигнал, че сайтът може да не е коректен. Друг пример за това, че може да става дума за недобри практики е цената – ако например търговецът предлага маратонки и рекламира намалената им цена, която важи за всички номера на артикула, подобно предложение също трябва да предизвика съмнение.

При пазаруване през платформи, които отдават пространството си за търговия на други търговци, също е необходимо да бъдем внимателни, посочи Соня Спасова. „Когато пазаруваме през платформи, сключваме договор със съответния търговец и при необходимост от рекламация, трябва да се свържем точно с този търговец“, обясни тя.

Според законодателството на ЕС, закупените онлайн продукти могат да бъдат върнати в рамките на 14 дни. Условието е да не бъдат използвани, отбеляза Спасова и допълни, че някои търговци предлагат по-дълъг срок.

Относно услугите на куриерските фирми, добре е потребителите да знаят, че в периоди на празници, когато работата е доста по-натоварена, трябва да си предвидят повече време, в което да очакват доставката, допълни тя.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement