Connect with us

Топ тема на деня

Как точно държавата ще подкрепи различните категории работници,семействата и бизнеса пострадали от локдауна

Публикувана

на

Хората, които спират работа заради заради частичния локдаун от петък, могат да кандидатстват за държавно обезщетение още от 30 ноември. Това обяви социалният министър Деница Сачева в ефира на Нова телевизия.

За работещите в заведенията и моловете

От мярката 24 лв. на ден могат да се възползват работещите в заведенията за хранене и моловете. Те трябва да подадат заявление до работодателя си, а работодателят трябва да предаде списък с хората, поискали държавната помощ, в бюрото по труда. Условието е работниците да се осигуряват на 8-часов работен ден.

Подпомагането с 24 лева на ден е предвидено за 60 дни и ще обхване около 50 000 души, поясни министърът. В същото време 356 000 души са засегнати от издадената в сряда заповед за затваряне на търговски центрове, фитнес зали, образователни институции. По тази причина социалното министерство има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, посочи социалният министър.

Сачева гарантира, че хората ще получат по 24 лв. дневно в рамките на 10 дни след подаването на заявленията в бюрото по труда. Ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.

„Тези 24лв. дневно представляват схема – 80/0, защото се дава 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, разясни Сачева.

За работещите родители

Работещите родители, които излизат в неплатен отпуск, за да гледат децата си, имат право на 610 лв. Мярката важи и за безработни родители, които нямат право на обезщетение за безработица. Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството.

За лицата на граждански договор също се предвижда държавна помощ, но в по-малък размер – от 290 лв.

За бизнеса

За затворените ресторанти и заведения се обсъждат две опции за подпомагане на работещите в тях. Едната е да се изплащат фиксирана сума за разходи, а другата  е да се покрие между 15-20% от оборота. „Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант“, каза Сачева.

Заедно с това продължава и мярката 60/40, въведена по време на първия локдаун през пролетта.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement