Connect with us

България

Как избраха Гешев за главен прокурор: С полицейска блокада, блокада на Орлов мост и с хоро /снимки/

Публикувана

на

Малко след 20 ч  след 10-часово заседание Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор на България.

Това стана с 20 „за“ – много повече от необходимите 17 гласа. Против бяха само четирима – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев (и тримата върховни съдии от съдийската квота) и председателя на ВКС Лозан Панов.

Първите думи на Гешев на брифинг след гласуването беше, че е много изморен. Както и че не могат да му казват какво да прави.

Изборът на Гешев беше съпътстван от засилено полицейско присъствие, подкрепящ „шерифа на народа“ „протест“ под прозорците на ВСС, блокада на Орлов мост, остри размени на реплики при изслушването му, както и мислите на кандидата по различни теми с основен акцент „политико-икономическите кръгове“, които не могат да му казват кое е правилно и кое не е.

Преди финала Цацаров към Панов: Знам какво се случи при избора ви

Очаквано изборът сблъска тежко във финалните изказвания Панов и Сотир Цацаров.

Първо Панов дълго чете числа, най-вече, че обявените от Гешев 223 лица, които е вкарал в затвор, са за период от 10 години, те са били основно в Районна прокуратура и Софийска градска прокуратура.

И още, че за 2011 г. седем акта на Гешев са били потвърдени, един отхвърлен и други – върнати.

За 2012 шест акта са били потвърдени, 5 изцяло отменени и едно дело е върнато.

До 22 юли 2013  г. – 3 акта са били потвърдени, липсват отменени, едно дело е върнато.

Откакто Гешев е началник и работи с екипа по КТБ, той не участва в разпределението на преписките, изброи още Панов.

Той донажежи ситуацията, като припомни изказване на Гешев, че „… естествено, че искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България.“

„Кандидатът също така има изключително нисък праг на търпимост към отправените към него критики и това основателно буди притеснения…“

В отговор главният прокурор контраатакува Панов.

„Зададохме ли въпроса кой и как го предложи, за да може той сега с тази гражданска смелост да задава същите тези въпроси“, многозначително отбеляза Цацаров по адрес на председателя на ВКС.

Само двама души в залата – самият Цацаров и Георги Колев – помнели как станал изборът на Панов, каза главният прокурор и продължи с намеците:

„И тогава никой няма да знае какво точно се е случило тук, вътре и – което е по-важно – в една друга сграда. Не – в две други сгради.. Аз го знам – няма да го кажа и ще ви кажа защо.

Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов. Няма да го кажа, защото уважавам Върховния касационен съд и неговия председател. Не този председател!“

Той говори и нападна лично Христо Иванов, като каза, че се е провалил във всичко, с което са го натоварили неговите приятели – от чужбина и тук и че „Иван Гешев е поредният негов провал“.

„Една политическа партия в опита си да бъде забелязана обяви, че спира кампанията си. Това беше фундаментално – все едно, че спряха влаковете или „Хоризонт“.

Резултатът от гласуването.

И за да няма неясноти допълни:

„Ако главният прокурор се казваше Христо Бойкикев (фамилията по баща на майката на Христо Иванов – бел. ред.) или Христо Иванов, или Лозан Панов – дума нямаше да чуете за реформа в прокуратурата. Тя щеше отдавна да е приключила“, заключи Цацаров.

Той посочи враговете и като бройка:

„Той е неудобен за поне шестима души с пари, власт, медии, които са обвиняеми и подсъдими.

Аз ще го подкрепя и ще го подкрепя с чиста съвест! И ще го подкрепя, без да чакам благодарност от него.“

Отговорите на Гешев

Преди това Гешев отговаряше на Олга Керелска с фрази като „как да ви отговоря, за да се почувствате щастлива“ или „какво да ви кажа, за да се успокоите“, с което видимо ядоса други дами – членове на съвета.

Преди това имаше остра размяна на реплики между Панов и Гешев, докато кандидатът за главен прокурор отговаряше на въпроси, зададени от неправителствени организации или членове на ВСС. Досегашният зам. главен прокурор говори дълги часове, прекъснат от няколко кратки почивки.

Питанията на Панов не допаднаха на Гешев.

„Те целят компрометирането ми като кандидат… Включително с последващите стъпки: пред президентската институция, КС и т. н.“, каза кандидатът за главен прокурор.

В отговор на над 100 въпроса Гешев сподели мислите си по широк кръг теми – как човешките права са права на всички граждани, колко е важна подкрепата на чистачките и шофьорите за един кандидат за главен прокурор, какво мисли за ролята на Цацаров в ЦУМ-гейт, защо Пеевски отсъства от делото „КТБ“ дори като свидетел и т.н.

От встъпителната реч на кандидата стана ясно, че той се приема като човек, който уважава чуждото мнение. За да онагледи това свое качество вероятно, той посвети време в изказването си, за да обясни: „Аз лично не възприемам и не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е истина – кое е лъжа и кое не е лъжа“. Политико-икономически кръгове му казвали какво да мисли, възмути се още той.

Заседанието на ВСС започна в 10 часа. Малко след началото му дойде и съобщението, че е получена телефонна заплаха за бомба. Членовете на Съвета обаче гласуваха и смело и самоотвержено решиха да продължат с изслушването и избирането на нов главен прокурор.

А около сградата на ВСС още преди да започне изслушването на Гешев вече вреше и кипеше. Очакванията бяха там да има протест, организиран от „Боец“ и „контрапротест“ на привържениците на Гешев, иницииран от агенция „Пик“.

Блокада против Гешев на Орлов мост, хоро за „най-достойния кандидат“ пред ВСС

Районът беше отцепен от масивни количества полиция и жандармерия. Като имаше специални пунктове, през които бяха пропускани само подкрепящите единствения кандидат за главен прокурор, селектирани от главната редакторка на т. нар. агенция.
Подкрепящите Гешев издигнаха трибунка пред ВСС, произнесоха речи във възхвала на безкрайните му достойнства, пяха патриотични песни и играха радостни хора.
Въпреки драконовските мерки за сигурност, които според някои журналисти напомняха полицейските кордони пред НС от Виденовата зима, от полицията обявиха, че били взели съвсем нормални мерки за сигурност. Но не можели да съобщят броя на ангажираните полицаи, защото нямало такава практика.
Противниците на избора на Гешев останаха изтикани далеч от ВСС, отстранени от органите на реда. Заради невъзможността да изрязат мнението си пред ВСС, те промениха плана си и се насочиха към Орлов мост, който блокираха към 11 часа. Там останаха през целия ден, а след новината за гласуването на ВСС, обявиха, че блокадата ще продължи и през нощта, а протестите продължават и през следващите дни. Спирането на движението на едно от възловите кръстовища в София доведе до тежки задръствания в централната част от града.
На ход е президентът Радев

Изборът на Гешев от ВСС за главен прокурор е факт. Още в петък сутрин от Съвета ще пратят на президента Румен Радев предложението за назначението. На ход ще е държавният глава, който трябва да подпише указа. Засега той не е коментирал намеренията си и не е ясно дали ще се вслуша в призивите да не посписва указа за Гешев.

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

юли 2020
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement