Connect with us

COVID-19

Как COVID 19 атакува болните от рак, с астма и диабет?

Публикувана

на

Със сигурност вече сте го чули стотици пъти – новият коронавирус може да засегне по-сериозно възрастните хора, както и онези с вече съществуващи медицински проблеми.

Що се отнася до последната група според д-р Амир Кан от Великобритания, „това най-вероятно има връзка с лекарствата, които приемат в момента, с въпросното състояние, или с имунната им система.“

COVID-19 е респираторен вирус, което означава, че може да нахлуе в дихателната система и да засегне начина, по който приемате кислород (както и начинът, по който кислородът навлиза в кръвоносната система). Това, че вирусът се прицелва в конкретни места, обяснява защо хората с някои вече съществуващи медицински състояния са по-уязвими.

Диaбет

„Хората с диабет са изложени на по-висок риск от развиване на усложнения от коронавируса“, казва д-р Амир Кан. Диабетът е състояние, при което тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или то е резистентно на ефектите на инсулина. Инсулинът е важен, тъй като регулира кръвната захар. „Високите нива на кръвна захар (в продължение на дълъг период от време) могат да потиснат вашата имунна система, така че тя да не може да откликне достатъчно бързо на вируса. Съответно той има повече време, за да се репликира, да навлезе в дробовете и да предизвика проблеми с дишането, които да изискат хоспитализиране“, допълва д-р Кан.

Ако имате диабет и се притеснявате да не хванете COVID-19, д-р Кан казва, че най-доброто, което може да направите, е да контролирате внимателно нивата си на кръвна захар. По този начин имунната ви система ще остане здрава.

Здравословни проблеми със сърцето

Хората с проблеми със сърцето също са по-уязвими. „От статистиката, която идва от Китай и други държави по света, можем да видим, че хората с проблеми със сърцето са изложени на висок риск от развиването на усложнения“, казва д-р Кан.

От първите 44 672 души, диагностицирани с COVID-19 в Китай, смъртността при тези с кардиоваскуларни заболявания е била най-висока (10,5%).

„Когато коронавирусът навлезе в тялото и слезе в дробовете, той започва да им пречи да предават ефективно кислород през кръвта. Съответно сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва тази кръв (а тя е с по-малко кислород). Ако имате вече съществуващ проблем със сърцето, това ще натовари органа допълнително и ще доведе до допълнителни усложнения“, казва д-р Кан.

Вече съществуващи проблеми с дробовете

Хора, които имат различни проблеми с дробовете, като например астма, също са изложени на по-висок риск от развиване на усложнения.

„Дробовете са сред органите, за които знаем, че коронавирусът засяга директно. Той атакува покрайнините им – т.нар. алвеоли. При астмата всичко чуждо или необичайно, което навлезе в дробовете, задейства астматична реакция и кара въздушните пътища да се свиват“, обяснява д-р Кан. Същият ефект се наблюдава и при хората с Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която се характеризира се с хронично ограничаване на въздушния поток. „Конкретно при хората с ХОББ вече има нанесени щети върху дробовете. Ето защо допълнителните поражения (от коронавируса), ще доведат до сериозни проблеми“, уточнява д-р Кан. Според него най-доброто нещо, което могат да направят хората с астма или ХОББ, е да говорят със своя личен лекар, за да се уверят, че използват инхалатора правилно.

Рак

Хората, които са имали рак, може също да са изложени на по-висок риск от развиване на усложнения, тъй като някои видове рак и лечения отслабват имунната система и съответно – увеличават риска от инфекция.

Въпреки че наличието на вече съществуващ медицински проблем увеличава рисковете от развиването на по-сериозни симптоми, повечето случаи хората се възстановяват успешно от COVID-19.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията трябва да потърсите незабавно лекарска помощ, ако изпитвате някои от тези симптоми: проблеми с дишането, постоянна болка или натиск в гръдния кош, объркване, невъзможност да станете, посинели устни или лице.

Източник Science Insider

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement