Connect with us

България

Кадрови кадрил: Уволниха и шефката на Агенцията по вписванията

Публикувана

на

Следващото име в списъка на служебното правителство за важни кадрови промени е Габриела Козарева, която ръководи Агенцията по вписванията от 2018 г. Това стана ясно на първата отчетна пресконференция на служебното правителство. Търсим нов изпълнителен директор, потвърди премиерът Стефан Янев. Агенцията, която управлява два ключови публични регистъра – Търговския и Имотния, предизвика серия скандали,  след като нейни служители отказват да впишат смени в директорски, управителни и надзорни съвети на държавни дружества, предприети от новите министри.

Козарева заема поста от 2018 г., когато наследи Зорница Даскалова, която подаде оставка заради срива на Търговския регистър. По-късно същата година вестник „Сега“ излезе с информация, че в агенцията са били разпределени бонуси за общо 700 хил. лв. за постигнати резултати за периода, в който Търговският регистър не работеше.

Това, което заварихме, е хаос и колкото повече работим и се заравяме в секторите и проблемите откриваме, че дори е повече от хаос – един системен безпорядък и липса на правила“, коментира премиерът Янев, обобщавайки първия месец от работата на екипа си. В представянето н отчета участваха вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов и министрите Асен Василев, Кирил Петков, Стойчо Кацаров и Бойко Рашков.

„Ние нямаме комфорта за толеранс от 100 дни. Искаме да покажем причините, изкарали много хора на площадите миналата есен, и стремежът им за промяна“, посочи Янев. Затревените, източени язовири е метафора за положението във всички сектори, каза още той. Служебният премиер подчерта, че полагат основите на нов стил на управление – принципите за прозрачност и отчетност пред обществото и без толериране на никой.

Финансовият министър Асен Василев акцентира върху липсата на контрол при обществените поръчки и харченето на обществени средства. „Затегнахме контрола по отношение на т.нар. инхаус поръчки. През последните 4 години  половината държавен ресурс е минавал през непрозначните инхаус поръчки (като случая с държавното „Автомагистрали“ ЕАД, което получи милиарди без търг и конкурс, за да строи пътища и да укрепва свлачища, а после се нае частни фирми помощници, отново без конкурс). Използвала се е вратичка в закона, която е  предвидена за спешни и неотложни случаи“,посочи Василев. Той отново увери, че инхаус поръчките занапред ще бъдат публикувани, а отделно се готви решение на МС, което силно да ограничи тази ппрактита. Държавната финансова инспекция проверява т.нар огледални договори, където държавна структура възлага на свое подразделение договор за изпълнение, а то го превъзлага на частни подизпълнители в нарушение на първоначалния договор и така се заобикаля ЗОП.

Видяхме системно несъбиране на данъци от НАП, но в агенцията има вече преориентация към големите данъкоплатци и големите касови наличности. За един месец значително се завиши събираемостта, тя е изпреварва заложената в бюджета, каза Василев.

Той обясни, че е наваксано изоставането на събираемостта  в Агенция „Митници“. И даде пример с пристанище Росенец – най-големият терминал за петролни продукти, където работили едва 7 митнически служили с 24 часови смени. „Увеличен е щатът, има и комбинирани екипи от НАП и „Граничен контрол“, които осгуряват ефективен контрол на това пристанище“, отчете Василев. Той припомни и друг фрапиращ пример за отсъстващ контрол  –  случая „Златната локва“ с  фирмата, която събира таксите за дезинфекция на превозни средства на границата с Турция и има милионни обороти, а не е свързала касовите си апарати с НАП и от 2018 г. на практика крие приходи от държавата.

Василев съобщи още за установен голям теч на публичен ресурс при закупуване на горива за отопление. В обществените поръчки са залагани горива с висок акциз, но са купували с нисък. В резултат на това 300 лв. на тон са текли в нечии джобове, поясни Василев. По думите му МС е приел решение, с което този теч е прекратен.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2021
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement