Connect with us

България

Къде по света не е 2020 година

Публикувана

на

2020 година официално започна. Или поне за тази част от света, която следва григорианския календар. Въпреки че той е най-разпространен, в някои краища на Земята се използват и други календари, според които годината далеч не е 2020-та. Кои са те?

Според Еврейския календар годината е 5780

Евреите празнуват Нова година в края на септември, по време на месеца Тишрей. Всъщност в юдаизма има 4 нови години, включително една за дърветата. Но тази по време на Тишрей отбелязва годишнината от създаването на Вселената. Традицията повелява хората да ядат мед или други сладки неща, за да бъде и годината им сладка. Те също така изпълняват ритуала  Ташлик – за да изхвърлят греховете си, евреите хвърлят трохи в течаща вода.

Еврейският календар е лунно-слънчев, което означава, че следва циклите на Луната, но е свързан и с орбитата на Земята около слънцето.

Традиционният китайски календар също е лунно-слънчев

Именно заради това Новата година в Китай винаги се пада на различна дата. През 2020 година празненствата ще бъдат на 25 януари.

Всяка година носи името на едно от 12-те зодиакални животни, които са важна част от китайската култура. Тази година е годината на плъха.

Китайската нова година също така е позната и като Пролетния фестивал. Празникът продължава цяла седмица, а честването му датира още от древни времена.

Лунарната нова година се празнува в много азиатски страни, включително Южна Кореа.

Но в Южна Корея празнуват Нова година два пъти

Традиционната „стара“ нова година носи името Seollal (Лунна). Както в Китай, така и в Корея, това е един от най-големите празници, който ще се проведе на 25 януари. Но за да са в крак с модерните времена, корейците празнуват и „новата“ Нова година на 1 януари. Там григорианския календар влиза в края на 19-ти век. Честването на тази нова година обаче не е толкова мащабно, а по-скоро символично и по-скоро административно.

В съседната Северна Корея пък Нова година не се счита за голям празник, но пък си имат седем социалистически празника.

В Индия имат повече от 2 нови години

Индуизмът в различните части на страната посреща Нова година по различно време, защото използват различни календари. Те могат да следват лунните или слънчевите цикли, а понякога и двете едновременно. В южния индийски щат Тамил празнуват Тамилска Нова година на 14 април. Датата съвпада или е близка до настъпването на Новата година за Бенгали, Бурмезе и Синхали.

Най-често срещаният тамилски календар има 60 години, които се въртят. Вместо числа като 2019 и 2020, те всички имат имена. Следващата година ще носи името Saarvari.

1441 – годината според Ислямския календар

За Хиджра годината започва на 31 август. Календарът води началото си от деня, в който пророкът Мохамед от Мека, където е подложен на гонения, се преселва (последван от негови поддръжници) в Медина.

Календарът се позовава на циклите на Луната и на това се дължи факта, че ислямските ритуали постоянно се местят на различни дати. Например Рамадан през 2019 година бе празнуван през месец май, но през далечната 2000 година е бил през ноември.

Въпреки че хората празнуват Нова година според Хиджра, много малко от тях могат да изброят нейните месеци, тъй като официалният календар в повечето ислямски страни е григорианският.

За иранците годината е 1398

Персийската Нова година се празнува в деня на пролетното равноденствие, когато денят и нощта са равни. Календарът се позовава на движението на Земята около Слънцето, а Нова година или Norouz (нов ден) най-често се пада около 20 март.

Norouz се празнува вече над 3000 години не само от иранците, но и от други общества. Традицията повелява на масата да имат 7 символични предмета, а младите посещават по-възрастните си роднини в знак на уважение.

Разбира се, има и много други календари, които са в употреба, но почти всички държави са въвели григорианският.

Римският император Юлий Цезар въвежда юлианския календар, който се позовава на въртенето на Земята около Слънцето. Но той имал няколко недостатъка и заради това бил подобрен от папа Григорий XIII през 16-ти век – така се появил григорианският календар. До тогава, повечето християни празнували Нова година на 25 март, но папа Григорий я мести на 1 януари.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни