Connect with us

България

Кабинетът предлага 933 лв. минимална заплата от 1.01.2024

Публикувана

на

Кабинетът предлага 933 лв. минимална заплата от 1 януари 2024 г. Това е значително увеличение спрямо сегашните 780 лв. – със 153 лв., или 19,6%. Новият размер отговаря на текста в Кодекса на труда, с който минималната заплата се обвърза с нивото на средната за страната и който ще бъде приложен за първи път именно за 2024 г. Така от следващата година нетният доход на наетите на минимална работна заплата ще достигне 724 лв.

С едно от последните изменения на Кодекса на труда от февруари 2023 г. беше променен начинът, по който се определя размерът на минималното трудово възнаграждение. Досега това ставаше административно, но през февруари депутатите записаха в закона формула за изчисляването.

Така минималната заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година, гласи текстът на чл. 244, ал. 2 от Кодекса на труда. Правителството предлага още минималната часова работна заплата да е 5.58 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Промените в Кодекса са причина да знаем толкова рано предложението на правителството – те предвиждат минималната заплата за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година. Срокът очевидно няма как да бъде спазен – общественото обсъждане на постановлението е до 2 октомври. Решението задължително се обсъжда със синдикатите и работодателите, преди да мине през Министерския съвет.

Предвиденият в КТ механизъм на изчисление предвижда най-ниското възнаграждение да е в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. По данни на НСИ, цитирани във впечатляващия с обема си доклад към постановлението, средната работна заплата за тези тримесечия е следната:

– за третото тримесечие на 2022 г. – 1743 лв.;

– за четвъртото тримесечие на 2022 г. – 1879 лв.;

– за първото тримесечие на 2023 г. – 1882 лв.;

– за второто тримесечие на 2023 г. – 1957 лв.

Средната брутна работна заплата за страната за период от 12 месеца е 1865,25 лв. Оттук се получава и предложеният размер от 933 лв. Така за пръв път минималната заплата ще бъде определена по ясен и предсказуем начин – нещо, за което години наред настояват работодателските организации.

Промените в Кодекса на труда бяха предложени от БСП, но те произтичат и от новата европейска директива за адекватни минимални работни заплати. Левицата се опита многократно да убеди парламента да направи едно извънредно увеличение с бюджет 2023 през лятото, като за целта предлагаше промени в пресния текст в Кодекса, но не успя да събере мнозинство за такава непредвидена промяна.

С новия си размер минималната заплата догодина ще позволи нетен доход, който ще е с 37,6% над линията на бедност за страната, който от 1 януари ще стане 526 лв., пише в доклада към проекта на постановление. Без увеличение догодина хората на минимално възнаграждение ще са едва 15,1% над линията на бедност, защото сега нетният доход от 780 лв. е 605,27 лв.

С новата минимална заплата ще се увеличат и минималните осигурителни прагове, а също и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се и земеделските и тютюнопроизводители. Това пък на свой ред ще означава повече разходи за работодателите, а оттам повече приходи в държавното обществено осигуряване.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни