Connect with us

COVID-19

Кабинетът предлага сключването на договор за покупка на ваксина Janssen

Публикувана

на

 

Правителството предлага сключване на договор за покупка на ваксина Janssen срещу коронавируса. Това става ясно от проекторешение, внесено от МС за одобрение в НС, съобщава БНР.

С него се предлага парламентът да одобри участието на България в предварителни споразумения за покупка на четири ваксини срещу COVID-19 – на „АстраЗенека“, „Санофи“, „Пфайзер“ и „Байонтех“.

Наред с това МС искат одобрение от парламента и да предприеме действия за сключването на договор и с „Johnson“.

В мотивите на решението е записано, че Европейската комисия провежда преговори със 7 компании, от които има 3 сключени споразумения и предстои сключване на 4-то. Ваксините били в 3 групи – аденовирусни, антигенни и РНК-ваксини. Аденовирусни разработват „Janssen“ и „Астра Зенека“, „Санофи“ е антигенна ваксина, а „Байонтек“ разработва РНК ваксина.

Уточнява се, че до момента има едно предложено споразумение на ЕК, което дава право за придобиване на ваксини. Всички останали споразумения обвързват държавите членки да придобият заложените количества ваксини, определени на база процент от населението.

Споразумението предвижда авансово финансиране за фармацевтичните компании, които инвестират в производствен капацитет преди получаване на разрешение за употреба за ваксини за Covid-19, което е за сметка на бюджета на ЕС чрез инструмента за спешна подкрепа.

Две от ваксините изискват съхранение при температура най-малко минус 75 градуса по Целзий и много специален режим на приложение и съхранение, което налага да се изгради и специална логистика за този вид ваксини, както и да се предвидят обучения и процедури от страна на държавите членки, за да се осигури безопасното и законосъобразно прилагане на ваксината.

Споразуменията предвиждат възможност при определени условия участващите държави да ги дарят, както и да препродадат количества ваксини на други държави или публични институции със съгласието на Изпълнителя.

По отношение на ваксината на „Янсен“ в проекторешението се уточнява, че правният механизъм за получаването на дози от тази ваксина ще бъде реализиран през споразумение с друга държава членка, която да заяви и да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в Споразумението за предварителна покупка (АРА).

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement