Connect with us

България

Журналистически драми: Карбовски не иска да е член на СЕМ, Волгин – наказан в БНР

Публикувана

на

Мартин Карбовски не желае да е чиновник, който трябва да се съобразява със законите, обяви той във видео в Ютюб канала си.

„Няма да го направим това, казва Карбовски като се обръща към „Тошко и на Слави“. „Няма я тази подкрепа.“ От думите му се разбира, че лидерите на Има такъв народ са обещали обществена подкрепа, която обаче я няма и „няма да може да се получи“.

Видеото е дълго над 9 минути и е озаглавено „Карбовски за случая СЕМ“ .

„Чиновник Карбовски няма да стане, прилича на пенсиониране“, казва той и добавя, че ще прави подкаст. Във втората част на импровизираното си видеообяснение Карбовски говори за критиката към него от страна на  „либералите“ – „малка ситна, клика в София, която смята, че свободата е техен патент“. Трябва да се излезе от София, казва Карбовски и намеква, че щял да се яви на пряк избор, за да види има ли подкрепа или няма.  „Битката с либералите не е я започнахме ние, но ще е завършим. Това са еничари, които са дошли за малко на власт.“

Да се прави митинг срещу журналист, който не е най-свестният, но е различен, е исторически момент – ще си го татуирам, казва Карбовски, визирайки протеста на Асоциацията на европейските журналисти, озаглавен „Спрете гаврата с медиите“, насрочен за петък от 18. 30 часа пред народното събрание.

„На свестните хора не им понася политиката.“, казва Карбовски. „Благодаря ви за подкрепата, не че я имаше много!“

Водещият на „Политически некоректно“ Петър Волгин е наказан от ръководството на БНР заради нарушение на правилника за редакционната дейност и на Етичния кодекс на служителите на БНР. Решението е взето след среща на Програмния съвет на радиото.  

Причината е разпространяването на фалшива новина за предполагаемо завладяване на кораба „Царевна“ на 10 април, на чийто борд се намираха 17 български моряци край Мариупол – зона на тежки военни действия от началото на войната в Украйна.

Решението за наказанието беше взето, след като оперната певица Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на радиото в знак на протест срещу поведението на Волгин.

Програмният съвет единодушно е приел, че Волгин е нарушил задължението на БНР да осигурява „обективна, навременна и точна информация, както и разнообразие от гледни точки“ и задължението на служителите на радото да не допускат дезинформация. Нарушени са и два члена от Етичния кодекс, в които се посочва, че журналистите трябва да използват проверена информация, без да скриват и изопачават факти, както и да се позовават на достоверни информационни източници и когато представят теми и събеседници – да се ръководят от професионалните журналистически стандарти.

Протоколът, който БНР разпространи от заседанието, показва, че журналистите от радиото гледат на кризата около Волгин като на проблем с доверието в националното радио.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement