Connect with us

България

Йордановден: традиции и обичаи, студ и мъжество, което ни разделя

Публикувана

на

Всяка година на 6 януари отбелязваме Богоявление или Йордановден.  Според православния календар на този ден Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. По време на ритуала небето се „отваря“ и Светия дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

В различните области на страната празникът носи различни имена – Водици, Водокръщи, Зимен Кръстовден. Вярва се, че който иска да е здрав през годината, трябва да се изкъпва или поне да се измие на реката. С този ден се слага край на т.нар. „мръсни дни“.

На този ден в море, реки и езера се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, а мъжете се надпреварват да го извадят. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

В Калофер на тази дата се играе традиционното мъжко хоро, при което мъжете влизат в реките на река Тунджа. У нас всяка година има доста спорове и противоречия във връзка с този обичай. Едни го тълкуват като проява на смелост и мъжество, а други – като кичозно пиянско сборище.

И днес малко преди 08:00 ч. мъже от всички възрасти и една жена, облечени в носии и със знамена, нагазиха студените води на река Тунджа в Калофер, за да направят традиционното за Богоявление мъжко хоро.

Преди това, обаче, по обичай те се подготвиха от рано сутринта, за да имат сили и настроение.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

Според поверието, ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Дана, Божан, Данчо, Богдан, Богдана, Божанa.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement