Connect with us

COVID-19

Йордан Цонев оглави временната комисия за харчовете по време на пандемията

Публикувана

на

Парламентът създаде комисия, която да следи за разходването на публичен ресурс за COVID-кризата. За неин представител депутатите избраха Йордан Цонев от ДПС.

След прегласуване Цонев получи 109 гласа „За”, с което и одобрението на депутатите да ръководи работата на временната анкетна комисия.

Тя ще заседава за времето на извънредните мерки, които са в сила за страната ни заради разпространението на коронавируса. В състава ѝ ще влизат 10 депутати, разпределени на паритетен принцип – по двама от всяка една парламентарна група.

Основната им задача ще бъде да следят за това как държавата харчи публични ресурси, за да ограничи разпространението на COVID-19 у нас, както и да елиминира негативните икономически последици от болестта.

Идеята за създаването на комисията дойде от БСП, а лидерът на партията го аргументира с необходимостта от контрол и прозрачност при харченето на бюджетни средства. Левицата настояваше представител на опозицията да застане начало и предложи това да бъде депутатът проф. Румен Гечев, но номинацията му не получи одобрение на мнозинство.

Имаше мнение обаче, че червената опозиция иска използва комисията за политически цели, театър и пиар. Стигна се до обиди между депутатите.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова правителствата на Бойко Борисов вече са доказали, че харчат парите по партийни пристрастия и без санкция на парламента, а от година – парите се „раздавали през прозореца на джипа“. Заради това нямало кой друг освен опозицията да контролира разходите.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че за да свърши работа комисията и да провери наистина разходите, тя трябва да се оглави от друга партия, тъй като БСП ще я използва за трибуна за политически цели.

Депутатът от БСП Антон Кутев обвини, ГЕРБ така или иначе ще вземат всичко, но това води до унищожаване на парламентаризма и самоунищожаване.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки нападна социалистите, че правят политически театър. Той стигна до пререкания с различни депутати от левицата за това дали си прави реклама от парламентарната трибуна, след като съобщава какво е направил с бизнесите си за българските граждани.

Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ настояваше комисията да бъде оглавена от депутат от „Воля“.

Според Крум Зарков от БСП европейската практика е голяма опозиция да оглавява такива комисии.

От своя страна ГЕРБ се съгласиха за създаването ѝ, както и тя да бъде ръководена от опозиционен депутат, но не и от БСП.

„Не за друго, не защото нямаме уважение към колегата, който ще предложите за председател, а защото смятаме, че всъщност друга е целта за създаването на тази комисия”, аргументира позицията на управляващите Александър Ненков.

В края на работата си комисията ще има за задача да изготви подробен доклад за всички извършени разходи от държавата, както и анализ на тяхната ефективност. Освен за бюджетните средства, депутатите в състава ѝ ще следят и за изразходваните пари по фондове или други финансови инструменти на Европейския съюз.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement