Connect with us

България

Йордан Цонев: Като не можете Вие, ще дойдем Ние…..Да, ще се сгодим партиите на статуквото

Публикувана

на

ГЕРБ, БСП и ДПС изненадващо се обединиха, за да приемат на второ четене предложението на Движението за права и свободи, с което се дават бонуси от 120 лв. на месец за всички пенсионери през последните три месеца на годината.

Първо предложението не беше прието, но Хасан Адемов от ДПС поиска прегласуване, което мина с гласовете на ГЕРБ и БСП. „За“ бяха общо 104 народни представители.

Любомир Каримански от ИТН поиска 10-минутна почивка, за да се обмисли как да се прегласува предложението. Според правилника на Народното събрание – то вече не може да бъде прегласувано, затова се събра Председателски съвет, който да установи как може да се приложи друга процедурна хватка.

Това предизвика сериозно учудване и председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански поиска спешна почивка от 15 минути, за съгласуване. Ива Митева първо се опита да отмени гласуването, но бързо се отказа.

Предстои да видим какво ще се случи и дали врата за тези 120 лв. ще бъде окончателно отворена. При всички положения обаче, ако добавката бъде приета, то приходната част няма да може да покрие увеличението на 370 лв. на минималната пенсия, нито увеличението на коефициента за година стаж от 1,2 на 1,35.

Това е проблем, защото 120-те лв. ще важат до края на годината и не е ясно какво ще се случи след нова година.

Скандалът продължи след почивката, след като стана ясно, че гласуването продлжава по план. Тошко Йорданов от ИТН поиска прекратяване на заседанието, ДПС, БСП и ГЕРБ са против. В момента вървят спорове, а Мария Капон обяви категорично:

„Опитвате се да взривите бюджета!“

Въобще не е ясно какво се случва в момента и дали ще има прекратяване на заседанието и влизане в бюджетна комисия.

Йордан Цонев обяви, че няма никаква драма и че парите за тези 120 лв. ги има от увеличението на вноските в системата. Отговор получи от министъра на финансите  Асен Василев:

„Имам две реплики към Цонев – първата реплика е, че колко допълнително вноски има става на разчети от приходните агенции. Ако НС реши да си измисли приходи, които хи няма да си поеме отговорността. 

Но трябва да е ясно – тези приходи дали ги има. Ако ги няма – това е взривяване на бюджета.“

Цонев не остана длъжен и заяви: Да, правят се от експертите, не от културистите! Като не можете вие, ще го направим ние! Като не можахте да направите кабинет досега – да, ще се сгодим партиите на статуквото!“

Думата взе и Любомир Каримански от ИТН:

„Сега разбирате ли защо на годежа на ГЕРБ и ДПС кумове са БСП. Защото кумовете направиха така, че техните представители в комисията по бюджет и финанси, които гласуваха различно предложение, днес се обърнаха и гласуваха по друг начин. Това е абсолютно лицемерие. 

Второ – искам да се обърна към пенсионерите. Уважаеми пенсионери, които гледате този цирк, ще получите тия 120 лв., но за сметка на това вашите деца и вашите внуци ще плащат дълга, който ще бъде увеличен чрез дефицит. Това ще стане и децата ще бягат от България!“

Предложението на ДПС предполага по-високи разходи в социалния бюджет от вече предложените в Комисията по бюджет и финанси. Бяха гласувани трансфери в бюджета на общественото осигуряване, които не гарантират увеличаването на минималната пенсия от 300 на 370 лева, както и растежа на останалите със средно 12,5%.

В кулоарите на парламента Мария Капон от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и Мика Зайкова от „Има такъв народ“ критикуваха трите партии за приетото решение.

„Това, което стана, е истинската коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ. Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетната комисия, както и актуализацията на ДОО“, каза Капон.“Ясно е, че коалицията ГЕРБ, БСП и ДПС иска да взриви бюджета“.

Мая Манолова от ИБГНИ също атакува трите партии „на статуквото“, които гласували за „взаимноизключващи се неща“. БСП отговориха, че биха приели всяко предложение за увеличение на пенсиите на българските пенсионери.

С тези текстове все още само се коригират приходи, разходи и трансфери, тоест не се е стигнало до приемане на конкретните предложения какво да се прави с допълнителните средства. При продължилото гласуване обаче стана ясно, че това не е объркване, а координация между трите партии, които подкрепят и прокарват суми за месечни надбавки от 100 (при ГЕРБ) и 120 лева (при ДПС) до края на годината за всички пенсионери.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement