Connect with us

Водещи новини

Извънредни избори днес в Гърция, очаква се крах за Ципрас

Публикувана

на

Избирателните секции в Гърция започнаха работа в 7 часа местно време, предаде АФП.

Гласуването ще продължи до 19 ч., след което се очаква да бъдат съобщени първите данни от екзитполовете. До този момент на всички медии е забранено да съобщават предварителните оценки от социологическите проучвания.

На изборите може да гласува всеки гражданин, който има право на глас и е навършил 17-годишна възраст. По закон те са длъжни да гласуват, но не се налагат санкции за неизпълнението на това задължение. От задължително гласуване се освобождават навършилите 70 години и тези, които се намират извън страната в деня на изборите. Избиратели, които трябва да пътуват далеч за да участват в изборите, например от островите, получават тридневен отпуск.

В проучванията на общественото мнение води опозиционната дясноцентристка партия Нова демокрация, която според последните прогнози има преднина пред СИРИЗА между 9 и 12 процентни пункта.
Поради особеностите на гръцката избирателна система прогнозираният процент за Нова демокрация най-вероятно ще й позволи да получи абсолютно мнозинство в гръцкия законодателен орган, като се очаква партията да има около 155 – 159 места в 300-членния парламент. Това се дължи на обстоятелството, че по силата на сега действащият избирателен закон по пропорционалната избирателна система се разпределят само 250 от депутатските места, а останалите 50 автоматично се получават от партията, получила най-много гласове на изборите. Още през 2016 г. гръцкият парламент прие закон, с който този бонус за победителя отпада, но поради това, че тази разпоредба не получи необходимото квалифицирано мнозинство, тя няма да бъде приложена на тези парламентарни избори.

Макар че разликата между първата и втората партия според прогнозите кара изборите да изглеждат предрешени, интрига все пак остава около въпроса дали Нова демокрация ще получи абсолютно мнозинство в следващия парламент. Несигурността идва от две страни – от това колко от по-малките партии ще прескочат 3-процентовата бариера за влизане в парламента и от поведението на онези 7-8 процента от избирателите, които заявяват, че още не са решили за кого ще гласуват.

Различните прогнози преди изборите предричат за Нова демокрация около 35 – 40 процента от валидните гласове, за СИРИЗА – около 25 – 30 процента, в зависимост дали отчитат или не колебаещите се избиратели. Третото място изглежда сигурно за лявоцентристката коалиция Движение за промяна (с водещ партньор ПАСОК) с около 7 процента, а четвърта е Гръцката комунистическа партия с около 5 процента. Около 3-процентовия праг обаче се движат три по-малки партии – крайнодесните националистически Златна зора и Гръцко решение и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25. От трите най-вероятно изглежда влизането в парламента на Златна зора.

Изборният ден ще започне в 7 часа сутринта и ще продължи до 19 часа. След това ще бъдат оповестени резултатите от общия екзит пол, който ще бъде проведен по поръчка на основните телевизионни канали. Неокончателни резултати и вероятното разпределение на депутатските места се очакват до около 21 часа от Сингюлар Лоджик, компанията, на която гръцкото министерство на вътрешните работи е възложило събирането и представянето на изборните резултати.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement