Connect with us

COVID-19

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли

Публикувана

на

Правителството предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната до 15 юли. Това стана ясно в началото на днешното заседание на кабинета. Промяната ще бъде направена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. По-рано днес държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подкрепи подобна мярка.

В периода до 15 юли няма да се налагат нови или да се връщат стари тежки мерки, а ще се удължи прилагането на настоящите. Ще бъде завишен и контролът. Решението се приема заради продължаващите тревожни данни за заболели от новия коронавирус.

В началото на правителственото заседание Борисов изригна: Колко доктори, доценти и професори казаха, че ще си скъсат дипломите пред мене, че юли месец това ще отмине като всеки грип ?! Не само не отмина, а ни заля! Така че виж, Ананиев, там от професорите да почнат да късат книжките, дипломите, че не разбират. Явно не разбират. Той не само, че не отминава, не само че… Виждате – си се заразяват хората по същия начин, както и зимата. За радост имунитет се създава. Оздравелите, повтарям – все повече. Нищо не правиме в момента, което да притесни психически хората. Виждате, спряхме и брифинги, излизат… най-точно тестуване. Близо 3000 сме тестували. Така че, медиите си взимат информация и си я разпространяват. Не ние всяваме страх. И, разбира се – финансово-икономически мерки, които трябва да продължат през този период, да продължат.

„Предложението се базира не само на основа на последните данни от днес, а и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа на развитието на болестта. След 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са болни от коронавирус. За периода 27 май – 9 юни среднодневният брой на заразените е 27 души, докато през периода 10 – 24 юни той нараства на 84 души на ден. Това означава 3,2 пъти увеличение на тези, които са носители на коронавируса“, заяви министър Ананиев.“Увеличихме и броя на лабораториите, които изследват гражданите. Открити са 36 лаборатории в различни лечебни и здравни заведения. За първите две седмици се правеха около 1200 проби, сега се правят около 2000 проби. Завишава се интензивността на епидемичния процес и се увеличава разпространяването на коронавируса в страната ни. Тревожно е увеличението на заболяванията сред медиците. Техният брой вече е 371, за последното денонощие имаме един смъртен случай и представлява 9.14% от общите случаи. Предприехме мерки за откриване източниците на инфекцията, идентифициране, карантиниране на близките контактни лица. причинителят на заболяването е вирус с неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Няма налични данни за изграждане на ефективен постимунизационен имунитет. COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве“, каза още Ананиев.

„Ние няма да въведем нови или стари нови мерки от близкото минало. Но има важни мерки за спазване – забрана за влизане в страната и карантиниране на лица от държави с висок риск на заболяването, хигиена на ръцете, дистанция, дезинфекция, маски, шлемове на закрити обществени места, дистанционна форма на работа. Ограничаване събирането на голяма група от хора и провеждането на масови мероприятия. В ресторантите се запазва разстоянието от не по-малко от 1,5 метра, с по четирима души на маси. По лична преценка, в момента, в който има възможност, лицето може да си сложи маска по своя преценка. Маски и шлемове за персонала обаче са задължителни“, добави още министърът.

Доц. Кунчев се присъедини с призив празненствата за абитуриентските балове да бъдат или отлагани, или да се проведат в максимално ограничен кръг, при взимане на предпазни мерки, тъй като рискът е за най-малките и най-възрастните. Той коментира и случая със завърналите се работници от кланицата в Германия, в която бе регистриран бум със заразени с коронавирус. „Броят на работещите в тази кланица е много голям. Действително там работят предимно българи и румънци. Имаме данни за някои от тях и ще се опитаме да ги издирим, но това е неефективен механизъм“, коментира Ангел Кунчев.

В здравната комисия на парламента ще се обсъди намаляване на глобата от 300 лева за липса на маска.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement