Connect with us

Топ тема на деня

Изтича офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Публикувана

на

Днес служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата за доставка на три танкера американски втечнен газ до края на годината.

Офертата беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков.

Дни преди да слезе от власт Кирил Петков обяви офертата – за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на следващата, като уточни, че ако служебното правителство намери по добри оферти може да откаже тази за танкерите.

„Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да потвърди, 19 август ще даде сигурност на енергийните доставки на цени, между другото трябва да кажа, около 30 долара под цената на европейските пазари, след като осигури и инфраструктурата, както беше подсигурено за месец октомври.“, каза Петков.

Вчера служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че американската фирма доставчик на газ е отказала за удължи срока за потвърждаване на офертата.

До вчера нямаше няма купени слотове на терминали за разтоварването, като опциите са Гърция или Турция.

„Събрахме оферти, компании, които имат запазени слотове в Гърция, тук идва въпросът и с цената, т.е. газ на цена, която никой не иска да плати, е такава, че предприятията работят неефективно и домакинствата не могат да си позволят, на нас такъв газ не ни трябва“, каза Христов.

Разговори обаче са водени със заместник енергийният министър на Турция, а днес трябва да е ясно дали разтоварването на танкерите може да е там.

„Тяхната система също е много натоварена, не е като да имат свободни слотове. В момента проверяват и ще ни върнат някакъв отговор.“

Росен Христов обви, че ако офертата се откаже, „Булгаргаз“ ще търси количества тръбен газ с търгове.

„Обсъждаме също и варианти с частни турски компании, големи. Те проявяват интерес за някакви средносрочни договори. Както виждате, работим и с „Шениер“, т.е. дори да не успеем за тези танкери, компанията е силно заинтересована да работи с нас и в бъдеще, така че имаме оферти и от тях. Моето желание е до края на август да приключим с всички тези преговори с ключови доставчици.“

До 17 часа днес правителството трябва да каже на американската компания за окончателното си решение.

На масата все още стои и опцията да водят разговори с „Газпром“, ако се налага , но по сегашния договор, по който България не получава количества от април и ще се обсъжда начина на плащане, но служебният министър допусна, че „Газпром“ може и да откаже преговори заради утежнената политическа обстановка.

„Аз допускам всичко, както казват умните хора, подготвям се за най-лошото, надявам се на най-доброто“, добави той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни