Connect with us

България

Изненадите в служебния кабинет: Кой кой е?

Публикувана

на

Няколко изненадващи номинации  за министри има в служебния кабинет на Румен Радев. Президентът разпусна днес 47-ото НС, обяви служебния екип и насрочи датата на изборите за 2 октомври. Служебните министри ще положат клетва утре в Гербова зала на „Дондуков“ 2. Интересно е, че Радев е разширил политическата палитра на правителството. В него има както съветници на държавния глава, зам.-министри от правителството на Кирил Петков и социалисти.

 

Най-голямата изненада е новият министър на икономиката и индустрията. Това е отстраненият от Корнелия Нинова шеф на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов. Назначаването му от президента е ясен знак за отношението на държавния глава към соцлидерката. Нинова изсипа куп обвинения върху екипа на оръжейния завод, като отстраненото ръководство излезе с остра позиция срещу нея.

Стоянов директно обвини Нинова в лъжа заради твърдението й, че е спирала сделка на ВМЗ „Сопот“. По думите му оповестяването на конфиденциална информация е изкючително недопустима постъпка, а цитираната от вицепремиера информация за оръжейната сделка нито има нещо общо със служебното правителство – както твърди Нинова, нито е спирана.

От думите на бившия директор във ВМЗ „Сопот“ все пак се разбра, че, за да се осъществи сделката е променена крайната дестинация на изнасяното оръжие.

Юристът от Пловдив Иван Демерджиев е новият служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи – позиция, която през 2021 г. се заемаше от Бойко Рашков в служебния кабинет на Стефан Янев.

Демерджиев също участваше във второто „издание“ на служебното правителство между септември и декември 2021 г., но като министър на правосъдието на мястото на проф. Янаки Стоилов (няколко месеца по-рано той беше и заместник на Стоилов).

В този период Демерджиев не просто продължи започналата инициатива на Министерството на правосъдието за искане за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор, но обяви, че събира нови сигнали срещу него.

В крайна сметка Висшият съдебен съвет отказа да прекрати мандата на Гешев, след като беше сезиран и от правосъдния министър Надежда Йорданова през 2022 г.

През ноември 2021 г. Демерджиев разкри, че е бил заплашван от съсобственика на охранителната фирма „Делта гард“ Димитър Спасов (Митко Каратиста), още докато е бил действащ адвокат и преди да влезе в изпълнителната власт.

Третата изненада е здравният министър Асен Меджидиев. Той е УНГ-специалист, повече от 10 години работи в „Пирогов“. Меджидиев е председател на столичната лекарска колегия към БЛС. За мястото досега се споменаваше бившата здравна министърка Таня Андреева.

Член на МЕНСА ще се бори с най-големия проблем в България момента – липсата на газ. Новият енергиен министър Росен Христов е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие.

Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дицман“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет.

В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии. Говори свободно 4 езика и е член на МЕНСА.

Изненадваща е и номинацията на Сашо Пенов. Професорът от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде служебен министър на образованието. Преди години Георги Първанов освободи от длъжност Сашо Пенов – председател на Правния съвет към президентството. Причината не е конфликт на интереси заради това, че е бил адвокат на пивоварна „Леденика“ по делото за отнетия лиценз, а поради изострената обществена чувствителност. Причината не е конфликт на интереси заради това, че е бил адвокат на пивоварна „Леденика“ по делото за отнетия лиценз, а поради изострената обществена чувствителност. За Пенов се чу след изтеклите подслушани разговори между премиера Борисов и шефа на „Митниците“ Ваньо Танов. Пенов беше адвокат на починалия наскоро бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата, чието име нашумя покрай СРС-етата с разговорите на премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

От записаните разговори стана ясно, че Пенов е представлявал фирма „Булбрю БГ“ ЕООД – производител на „Леденика“ в съда по делото за отнетия на неин акцизен склад лиценз от Агенция „Митници“.
Четвъртата изненада е министърът на туризма.

Оксфорд сменя Харвард в новия служебен кабинет на президента Румен Радев. Четирима от министрите имат дипломи от най-престижни университети от Европа и САЩ.

Пълен контрапункт на харвардците Кирил Петков и Асен Василев се явява новият министър на иновациите и растежа. В стола на Даниел Лолер сяда Александър Пулев. Той е магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ.

Професионалната му кариера преминава през „УниКредит“, където четири години е бил директор „Инвестиционно банкиране“; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър „Консултации по сделки“ в „Ърнст и Янг“.

Работил е в международни компании като „Ситигруп Глоубъл Маркетс“, „Браун Брадърс Хариман“ и „Дженеръл Електрик“.

Христо Алексиев е един от новите вицепремиери в служебния кабинет, който се връща начело на Министерството на транспорта за трети път в рамките на последните 4 години.

Алексиев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.), а през юли 2021 Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в свой еднопартиен кабинет.

На 16 септември 2021 г. той беше назначен отново за служебен министър на транспорта – този път във второто правителство на Стефан Янев.

Мандатът му от края на миналата година ще се запомни с кризата около кораба „Вера Су„, който заседна край бреговете на Яйлата, натоварен с тонове азотна тор. Тогава Алексиев освободи директора на „Морска Администрация“ заради допускането на инцидента и заради безславния опит за претоварването му, при който се разпиля голямо количество от тор във водата.

Георги Тодоров – сега служебен министър по електронното управление беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото служебно правителство на Стефан Янев, съставено от президента Румен Радев на 11 май 2021 г. Той е бил и три пъти зам.-министър на транспорта: в кабинета на Пламен Орешарски (от юли 2013 до август 2014 г), в служебните кабинети с премиер Георги Близнашки (август – ноември 2014 г) и Огнян Герджиков (февруари – март 2017 г). Тодоров е завършил право в УНСС. През 2000 г. става експерт в правната дирекция на Министерството на транспорта, а четири години по-късно оглавява дирекция „Концесии“ в същото министерство. В Столичната община е бил начело на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в продължение на три години.

Тодоров е бил ръководител на ключови държавни предприятия – председател на управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД и на „Български пощи“ АД, заместник-председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на съвета на директорите на „България еър“ ЕАД и други.

Посланик, но не Марин Райков, ще е дипломат № 1. Във външно министерство влиза Николай Милков, който е посланик на България във Франция.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement