Connect with us

България

Изложба на древни мозайки от Капитолийските музеи в Рим се открива днес в Националния археологически музей

Публикувана

на

Изложба с древни мозайки от Капитолийските музеи в Рим ще бъде открита тази вечер от 18.00 часа в Националния археологически музей. Наред с нея посетителите ще могат да видят и втора изложба със снимки на едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, съобщават от музея.

В „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“ са включени фрагменти от 21 мозайки от Рим от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр. Те са открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ в. при изкопни работи в града. Изложбата показва както подови мозайки от частни и обществени сгради, така и характерни стенни мозайки за района на Рим от императорската епоха.

За изработка на мозайката са използвани не само кубчета от варовик и мрамор, но и стъклена паста.

За тяхната изработка са използвани не само кубчета от варовик и мрамор, но и стъклена паста. А чрез мозайките археолозите и историците могат да получат представа за обстановката в домовете на богатите римляни, но и за вкуса и възможностите на средната прослойка на обществото в древен Рим.

Изложбата е организирана от Италианският културен институт в България, Националния археологически музей и Капитолийските музеи в Рим.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 юли.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 юли.

„Това събитие е израз на отличните двустранни отношения между Италия и България и на общите ценности, които нашите страни споделят“, каза по време на пресконференция с представители на медиите вчера посланикът на Италия Стефано Балди. „За мен е чест да представим тези уникални мозайки, които за първи път ще бъдат изложени извън Рим“, добави той.

Съпътстващата постерна изложба „Усет за разкош: Римски мозайки от България“ излага на показ едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до
около средата на V в. Те са открити при археологически разкопки в сгради в големите градски центрове от императорската епоха – Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия и Никополис ад Нестум.

В изложбата е включен и фрагмент от мозаичния под на сграда от Августа Траяна, открита преди десет години при спасителни разкопки в Стара Загора. На мозайката са представени спътници на Дионис – богът на възраждащата се природа, виното и опиянението.

Откриването е днес в 18.00 часа в Националния археологическия музей. Изложбата може да бъде разгледана до 28 юли.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2019
ПВСЧПСН
« юли  
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031