Connect with us

България

Изключително престижен ресор получи България в ЕК

Публикувана

на

С мегапортфейл, разполагащ с поне 124 млрд. евро, ще разполага през втория си мандат като еврокомисар българският представител в Еврокомисията Мария Габриел.

Такъв е размерът на общия бюджет, предвиден за иновациите и младежта в ЕС. Те са съчетани в един ресор, който е поверен именно на Габриел, стана ясно във вторник, след като новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен представи официално своя 26-членен екип и новата структура на комисията. Парите ще бъдат осигурени основно по програмите „Хоризонт Европа“ и „Еразъм“ За научни изследвания и иновации ЕК планира да задели рекордните 94,1 млрд. евро, а за подкрепа на обучението на младежи и развитие на спорта на Стария континент още над 30 млрд. евро.

Както писа „Монитор“, в понеделник премиерът Бойко Борисов загатна за големия портфейл, с който ще разполага българският еврокомисар, като заяви, че ще получим модерен и достоен за страната ни ресор с поне три пъти по-голям бюджет от този за досегашния ресор на Габриел цифрова икономика и цифрово общество.

Ресорът „Иновации и младеж“, който Габриел поема за втория си мандат в ЕК, всъщност се разписва в европейското законодателство за първи път. При досегашния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер най-близък до него бе ресорът „Образование, култура, младеж и спорт“.

„Това е признание за България“, коментира самата Габриел, след като ресорът й стана ясен. Тя поздрави Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на т.нар. златен триъгълник – наука, бизнес и образование. По думите й това е смела амбиция високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Според нея това е и признание за България за свършеното дотук. Габриел изтъкна, че за нея е важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които са свършени през миналия мандат при цифровизацията. Тя напомни, че суперкомпютрите и дигитализацията, иновационните хъбове и всичко свързано с киберсигурността, се финансират от програмата „Хоризонт 2020“, която ще бъде наследена от „Хоризонт Европа“ и тя ще бъде именно под нейно ръководство. „Искам Централна и Източна Европа да имат своето достойно място в нея. Искам нашите учени и бизнес също да бъдат активно включени“, подчерта Габриел. Тя даде да се разбере, че всъщност запазва контрол върху голяма част от досегашния си ресор.

Иначе в свое писмо до всеки от еврокомисарите Лайен описвала детайлно кой за какво отговаря (виж карето). Габриел описа ресора си като мащабен и стратегически. И подчерта, че ще отговаря изцяло за финансирането по „Хоризонт Европа“, чийто бюджет е близо 100 млрд. евро, което пък било третото перо в европейския бюджет след земеделието и кохезионната политика. Габриел уточни, че ще отговаря и за новия план за действие за цифрова грамотност. „Чували сте неведнъж да говоря за борбата с дезинформацията от най-ранна възраст“, коментира тя. Иначе целта пред нея била две генерални дирекции, които досега не са работили заедно, да сформират екип, който ясно да каже, че Европа, за да се върне на цифровата карта, трябва да заложи на иновации и образование. По думите й в областта на образованието постоянно се говори за изтичането на мозъци и затова амбицията била да се увеличи тройно програмата „Еразъм“. Сега е около 15 млрд. евро, а за следващия програмен период можела да достигне 45 млрд. евро. Габриел изтъкна, че освен за агенцията за малките и средните предприятия, които са гръбнакът на икономиката не само в България, но и в цяла Европа, ще отговаря за новата инициатива за европейските университети, т.е. младежите да получат по време на обучението си и практически опит в различни държави. Тя се зарече също така да обърне специално внимание на учителите, така че те да имат достойно заплащане.

Реакциите на новината за новите й отговорности не закъсняха и у нас, като се отличиха с положителното й приемане. Президентът Румен Радев определи ресора на Габриел като важен и заяви, че очаква България да има активна роля. „Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат в себе си и колко ще разпределят. Не е това въпросът. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това е залегнало във всички европейски стратегически документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие в работата с младежта на Европа“, коментира президентът. Спортният министър Красен Кралев пък пожела успех на Габриел, като във Фейсбук написа: „Защото сме добри. Успех, Мария!“. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков също поздрави българския еврокомисар, като изтъкна, че ресорът на Габриел включва приоритетите на българското европредседателство – образование, наука, иновации и младеж. „Тези приоритетни области, които са приоритетни и за Европа, бяха оценени по подобаващ начин и България получава възможността български еврокомисар да работи в следващите пет години върху тях“, посочи Биков. Шефката на НС Цвета Караянчева пък изтъкна в Брюксел, където във вторник трябваше да се срещне с шефа на ЕП Давид Сасоли, че иновациите са бъдещето. Тя определи ресорът като много важен и голям и като признание и уважение към самата Габриел. „Мегаресор с голямо финансиране“, констатира Караянчева.

„Искам комисия, която да се води от своята решителност, която да се съсредоточи в основните проблеми и да намери отговори на тях“, заяви по-рано през деня на свой ред Лайен, след като представи еврокомисарите и техните ресори. И добави, че с екипа си ще работи за по-силна Европа в световен план и за нов тласък за европейската демокрация. „Искам тази комисия да бъде гъвкава и модерна, да бъда председател на колегиум, който се вслушва в Европа и желанията на европейските граждани. Нашите цели са също да намалим административната тежест, когато създаваме нови закони – тогава също ще прилагаме принципа на заместване. Искаме да намалим бумащината“, разкри още от приоритетите си новият шеф на ЕК.

Еврокомисията с 8 заместници, мъжете и жените в състава й по равно

Ако ЕП утвърди предложението на Урсула фон дер Лайен за състава и структурата на Еврокомисията, което минава през изслушване на всеки от кандидатите за еврокомисари до 8 октомври и гласуване до 1 ноември, в новия състав ще има паритет по отношение на половете – 13 жени и 14 мъже. Както писа „Монитор“, общо 8 от всички тях ще заемат поста еврокомисар за втори пореден мандат. Предвидено е също така ЕК да се състои от 8 зам.-председатели, в това число върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания).

Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот. Тримата изпълнителни зам.-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно зам.-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания шеф, и еврокомисари. Така Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда. Маргрете Вестагер (Дания) пък ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията, а Валдис Домбровскис (Латвия) ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги. Останалите петима зам.-председатели са Жозеп Борел, Вера Юрова, (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция), Марош Шефчович (Словакия) и Дубравка Шуица (Хърватия). Освен Габриел, кандидатите за еврокомисари пък са Йоханес Хан (Австрия), който ще отговаря за „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК, Дидие Рейндерс (Белгия), който поема правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона, Стела Кириакидис (Кипър) с ресор здравеопазване, Кадри Симсон (Естония) с ресор енергетика, Юта Урпилайнен (Финландия) с ресор международното сътрудничество, Силви Гулар (Франция) с ресор вътрешния пазар, Ласло Трочани (Унгария) с ресор политиката на съседството и разширяването на ЕС, Фил Хоган (Ирландия), който е предложен за еврокомисар по търговията, Паоло Джентилони (Италия), който ще отговаря за икономиката, Виргиниюс Синкявичюс (Литва) с ресор околна среда, Никола Шмит (Люксембург), който ще отговаря за работните места, Хелена Дали (Малта), която ще отговаря за въпросите за равенството, Януш Войчеховски (Полша) с ресор земеделие; Елиза Ферейра (Португалия), която ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите, Рована Плумб (Румъния), която ще бъде новият еврокомисар по транспорта, Янез Ленарчич (Словения), която ще поеме управлението при кризи и Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.

Междувременно стана ясно, че ЕС ще създаде ново подразделение по отбраната и Космоса, за да помогне за финансирането, развитието и разполагането на въоръжени сили. В новия състав на ЕК за тези политики ще бъде натоварена да отговаря съюзничката на френския президент Еманюел Макрон Силви Гулар. Фон дер Лайен, която беше министър на отбраната на Германия, коментира, че тези планове ще бъдат от полза за оглавявания от САЩ съюз НАТО, към който принадлежат много държави от ЕС. И добави: „НАТО винаги ще бъде (наша) колективна отбрана.“

Шефката на ЕК в писмо до българката: Младите са най-добрата инвестиция в бъдещето

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати писма до 26-имата предложени за нови еврокомисари. В писмото до българския кандидат Мария Габриел, в което се посочва, че тя ще бъде натоварена с въпросите за иновациите и младежта, Лайен отбелязва, че младите хора са най-добрата инвестиция в бъдещето. Образованието, научните изследвания и иновациите ще бъдат ключови за нашата конкурентоспособност и способността ни да водим в прехода към чиста икономика и в новата цифрова ера, пише новият председател на ЕК. По нейните думи възможностите на ЕС в областта на науката и научните изследвания може да бъдат от помощ за постигането на решения за световните проблеми. Културата и спортът също ще бъдат важни средства за подобряване на нашето психическо и физическо благоденствие и за създаването на работни места и икономически растеж, допълва Лайен.
Тя пояснява, че в следващите пет години задачата пред Габриел ще бъде да използва възможностите на ЕС, така че образованието, научните изследвания и иновациите да помагат за постигането на набелязаните цели. Трябва да осигурите бързо споразумение и пълно прилагане на бъдещата програма „Хоризонт Европа“, като работите с държавите от ЕС, изследователската общност, гражданското общество и останалите еврокомисари, посочва се в писмото до българката. В него е изразено и очакването да се насочат достатъчно инвестиции към научните изследвания, както и да се подкрепят учените да представят идеите си на пазара. Лайен обобщава, че Габриел трябва да работи за обединяването на силите в ЕС при научните изследвания. Научните изследвания, политиката и икономическите цели вървят ръка за ръка. Това ще включва работа с останалите еврокомисари, принос за новата индустриална стратегия и максимално използване на бъдещата програма „Хоризонт Европа“. Трябва да подкрепите целта за утрояване на програмата „Еразъм+“ в следващия бюджет на ЕС. Постигането на бързо споразумение по програмата е от съществено значение, за да може всички получатели на средства да могат да се възползват максимално от възможностите, давани от ЕС, пише още в писмото на Лайен, която добавя: „Бих желала да се насочите към цифровата грамотност и образованието, за да бъде преодоляна пропастта в цифровите умения.“

С Брекзит не се поставял край, а ново начало

„Брекзит не е край, а начало на новите ни отношения с Великобритания.“ Това заяви във вторник при представянето на новия състав и структурата на ЕК нейният председател Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че ЕС не е искал Брекзит, но уважава решението на Великобритания.
Председателят на ЕК подчерта, че бъдещите действия около Брекзит зависят изцяло от Великобритания. „ЕС приключи подготовката за евентуален Брекзит без сделка“, изтъкна Фон дер Лайен. И добави, че подобен сценарий обаче няма да е от полза нито за ЕС, нито за Великобритания. Лайен заяви също така, че ще покани досегашния главен преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние да продължи да изпълнява тази длъжност.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement