Connect with us

България

Изборните секции в чужбина: как и къде да гласуваме

Публикувана

на

На предсрочните парламентарните избори на 2 април българите за граница ще могат да гласуват в 737 избирателни секции, разположени в 62 държави. И този път най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Турция – 162 (или с 4 по-малко в сравнение с октомври). Във Великобритания ще има възможност да се гласува в 118 секции.

В Германия, където има голяма българска диаспора, ще може да се гласува в 74 секции. От изборите през ноември 2021 г. властите във Федерална република Германия налагат ограничение за разкриването на секции, като условието е такива да има на не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това засега обаче не е причинявало съществени промени в провеждането на изборите.

Останалите държави с относително голям брой секции са: Испания – 64 секции, САЩ – 56 секции, и Италия – 26 секции. В съседните на България страни Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 21, 7, 4 и 1. Броят на местата за гласуване в Гърция значително е намалял (с 53), тъй като от Централната избирателна комисия (ЦИК) са подкрепили предложението на Министерството на външните работи секции да не бъдат разкривани в малки населени места – туристически дестинации, тъй като в тях няма трайно уседнала българска общност и за които през април не се очаква активен туристически поток от страна на българските граждани.

В 245 секции зад граница ще има поставени машини за гласуване, като най-много от тях ще са в Турция – 97. В Германия и Великобритания машините ще са съответно 36 и 35. В САЩ и Канада устройствата ще бъдат съответно 9 и 4.

Информация с всички изборни секции и избирателни списъци са публикувани на сайта на Министерството на външните работи. Освен там желаещите да упражнят правото си на вот зад граница биха могли да проверят къде се намира най-близката до тях изборна секция от интерактивната карта, разработена Боян Юруков. Тя показва броя на избирателните секции в отделните държави по света, както и точното им местоположение. Според създателя ѝ целта на този портал е да позволи на българите зад граница да се информират, организират и гласуват по-лесно. Освен достъп до картата порталът дава възможност всеки желаещ да се абонира за бюлетин, който изпраща автоматично персонализирана информация къде са най-близките до него секции и какви са условията за гласуване.

 

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни