Connect with us

Енергетика

Иван Иванов: Цената на парното и тока за бита остават непроменени до 1 януари

Публикувана

на

Въпреки заявката на бившия председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров от средата на юли, че цената на парното няма да бъде увеличена в следващата една година, настоящият ръководител на регулатора Иван Иванов обяви пред БНТ, че все пак може да има промяна. Той обясни, че ако има драстична промяна в цената на природния газ, има възможност да се стигне до актуализация на сметките за топлоенергия от 1 януари.

Според него държавата трябва да помогне финансово на столичната топлофикация, която е най-големият потребител на природен газ в България, за да покрие част от загубите ѝ. По думите му, ако се стигне до спиране на подаването на топлоенергия от дружеството, огромна част от жителите на София ще започнат да потребяват ток за отопление. Това от своя страна щяло да натовари енергийната системата на страната, въпреки че България е сред големите производители на електроенергия. Иван Иванов добави, че цената на тока за битовите потребители няма да бъде променяна драстично и дори да има увеличение, то ще е с малко.

Той обаче призова за справедливо разпределяне на компенсациите за бизнеса за използваната електроенергия. Председателят на КЕВР обясни, че с тези помощи от държавата част от бизнеса не прави нищо за преход към зелена енергия. Иванов коментира казуса с неговото връщане на поста, както и какво е трябвало да свърши регулатора, за да се избегне проблемът с доставките на природен газ. Той отново стана председател на комисията, след като назначението на предшественика му беше обявено за противоконституционно.

„Завръщането ми на поста се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност“, подчерта Иванов.

Той определи като неоправдан мораториума върху цените на тока, което, по думите му, е антипазарна мярка. Освен това България закъсняла прекалено много при търсене на устойчиво решение за снабдяване с природен газ при спиране на доставките от Русия. Иванов посочи и три ключови мерки, които биха помогнали в този момент.Първата е да се подпишат дългосрочни договори за доставки на природен газ. Според него това е трябвало да започне от ръководството на „Булгаргаз“ още на 31 март и в момента вече да се уточняват последните детайли. Втората е пускането на интерконектора с Гърция до края на септември. В момента той е с Акт 14 и очаква да получи цялата необходима документация, за да започне да се доставя азерки газ през него. Третата мярка е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 г. Там трябва да се разтоварват танкерите с втечнен газ.

Иванов каза още, че още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетика, за да обсъдят как да се реши проблемът с доставките на газ. Той очаква до няколко дни да има решение на казуса.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement