Connect with us

България

Иван Гешев с Левски на ревера: Няма безгрешни хора и безгрешни институции

Публикувана

на

Минути след изявлението на президента, който съобщи, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, самият Гешев заяви, че е говорил с държавния глава както за указа, така и за намерението му да инициира дебат за промени в Конституцията.

„Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията. Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията“, аргументира решението си Радев.

„Изборът на обвинител номер едно трябвало да създава доверие, а не съмнения, според него. Повторното гласуване не върнало доверието на обществото. България ще просперира, когато започне да спазва законите“, коментира държавният глава.

„Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта. Хората искали възмездие за КТБ, за апартамент гейт, за мобилните инсенератори“, заяви Радев.

Гешев каза, че не може да прецени дали има възможност да встъпи в длъжност по-рано, ако Народното събрание избере настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Мандатът на Цацаров изтича официално на 10 януари 2020 г. Гешев не пожела да каже с какъв екип от заместници ще работи, но добави, че има идеи, но има и време.

Васил Левски – любимият му национален герой

Бъдещият главен прокурор влезе в сградата на президентството със значка с образа на Васил Левски. „Левски е любимият ми национален герой. Не се смятам за нов апостол – това е много високопарно. Никой не може да се сравнява с Левски – мисля, че е ясно за всеки български гражданин“, коментира Гешев на въпрос с каква символика носи за него златната значка. „Главният прокурор не е пощенска кутия да приема сигнали от политици. Ако един политик с някаква политическа цел иска да направи и да внесе сигнал, това, което главният прокурор може да направи, е да препрати сигнала на компетентната прокуратура. За мен е по-рационално българските политици, ако ме чуват, да си внасят сигналите, ако смятат, че има извършено престъпление, до компетентната прокуратура, а не да използват главния прокурор за политическа реклама или пощенска кутия“, заяви Гешев на излизане от сградата на президентството. Помолен да коментира заявката на държавния глава за широк обществен дебат за промени в Конституцията, Гешев каза, че е с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост.

 

Според него прокуратурата е част от съдебната власт и трябва да остане в нея. „Всеки чува това, което иска да чуе. Президентът каза, че ще инициира дебат по тази тема. Не съм чул за нещо конкретно, което президентът да е казал, че трябва да бъде променено. Чух, че инициира широк дебат, в който участниците ще кажат своето мнение“, каза Гешев. На въпрос дали той самият смята, че има нужда от промени, той обясни, че съзнава, че това, което очаква президентът, е очакване и на повечето български граждани, а то е справедливост. „Обществото очаква това и ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания“, заяви Гешев. Той обаче не пожела да коментира кои са приоритетите му и какво ще бъде първото, което ще направи, когато поеме поста от Сотир Цацаров.

Не е работил селективно по делото КТБ

„Няма да коментирам в момента казуси по същество“, отговори Гешев на въпрос дали 8 месеца са достатъчно време, за да приключи една проверка и има ли резултат по разследването за апартаментите на властта, купени на по-ниски от пазарите цени, които доведоха до серия от оставки. Темата бе засегната от президента, който обясни, че очаква резултати както по това разследване, така и по други висящи разследвания за корупция по високите етажи на властта. Радев изрично спомена и делото за фалита на КТБ, като изтъкна, че не трябва да се подхожда секелтивно, а да бъдат установени всички виновни. Процесът КТБ и това дали депутатът от ДПС Делян Пеевски трябва да бъде разпитан по него, бяха едни от най-често задаваните въпроси по време на изслушването пред пленума на ВСС.

 

„Не смятам, че съм работил селективно – не само аз, но и екипът от прокурори, следователи и съдебни служители, които са работили по това досъдебно производство, и това ще стане ясно по самото дело, което е пред вас. Съзнавам, че това дело е натоварено с много други гледни точки – включително политическа, идеологическа и всякакви други. Прокуратурата не може да отговори на други очаквания извън правото, извън закона, извън наказателния процес“, каза Гешев. „Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Дали ще има, или няма да има досъдебно производство, решава конкретният прокурор, който е компетентен и който трябва да се произнесе. Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, който се изгражда с политическа цел за това, че главният прокурор е всевластен и се разпорежда за всичко – това не е вярно. И че той е безотговорен, също не е вярно и че контролира всичко – също не е вярно. Това е политика. Той смята, че в момента, прокуратурата се отчита достатъчно, но някои неща могат да бъдат подобрени в тази насока.

 

„Личното ми мнение е, че не прокуратурата е причина едва ли не за всички проблеми в тази държава“, подчерта Гешев и отново заговори за политико-олигархичен кръг, чиято идеология се градяла на основата на борбата срещу една институция и „фиксация в прокуратурата“.

 

„Това не означава, че прокуратурата няма определени проблеми, които трябва да бъдат решени, но да фиксираш своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо, и да се бориш с нея, за мен е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, макар че някои постигат личен или политически интерес, но това не е в интерес на държавата, не е в интерес на институциите и в интерес на българските граждани и общество“, коментира Гешев.

 

На въпрос дали е настроен реваншистки и дали този кръг трябва да се притеснява, той предупреди, че трябва да се притесняват всички, които нарушават закона.

 

„Разделителната линия е дали спазваш закона, независимо от кой олигархичен кръг си. Трябва да се притесняват тези, които нарушават закона. Явно предвид реакцията спрямо процедурата за избор, много хора, които се притесняват от закона, реагираха срещу това“, обясни Иван Гешев. Попитан дали разделителната линия е между поддръжници и критици, Гешев отговори: „Кои са тези, които ме хвалят? Това дали някой ме хвали или не ме хвали, дали прави нещо за мен, не е критерий за нищо. Вие можете да си правите каквито искате предположения дали някой ме харесва, или не ме харесва, но това са ваши интерпретации“, обясни още той.

 

Безгрешни институции и безгрешни хора няма

 

Гешев смята, че прокуратурата не е била достатъчно активна да обясни, че главният прокурор не е всевластна фигура. Според него заради това „определен кръг успя да изгради впечатлението в някаква степен, че фигурата на главния прокурор е всевластна, безконтролно и каквато още друга искате фигура. Това категорично не е вярно“, убеден е Гешев въпреки становищата на Венецианската комисия и Съвета на Европа. „Безгрешни институции и безгрешни хора няма. Да, прокуратурата има проблеми, знае кои са те, но не смятам да ги коментирам пред вас. Не сме безгрешни, но не сме виновни и ние за всичко в тази държава“, заяви бъдещият главен прокурор.Според него борбата с престъпността зависи от правоохранителните органи, прокуратура и съд. „Не може една система да работи и да е виновна само една част от тази система. Всички в тази система трябва да си вършат работата, да си я вършат качествено и в рамките на своята професионална компетентност. Резултатите на българската съдебна власт са нелоши в сравнение с която и да е друга европейска държава“, смята Гешев.

 

Той допълни и че трябва да се повиши капацитетът на МВР, на следователите и на много други структури.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни