Connect with us

България

Иван Гешев положи клетва като главен прокурор

Публикувана

на

Иван Гешев положи клетва като главен прокурор, с което официално встъпи в новата си длъжност.

Новият ръководител на държавното обвинение положи клетва пред Българската Конституция. Актът за встъпването му в длъжност е подписан от тримата му заместници. От днес започва да тече неговият 7-годишен мандат.

В зала „Тържествена“ в Съдебната палата на официалната церемония присъстваха председателят на парламента Цвета Караянчева, министрите на правосъдието и вътрешните работи Данаил Кирилов и Младен Маринов, представители на политическото и професионалното ръководство на МВР, членове на ВСС, висши магистрати, политици и представители на академичната общност.

Гешев благодари на колегите си за подкрепата „в тези трудни месеци“. И допълни, че иска да отговори на очакванията за повече справедливост на българските граждани: „Вярвам, че прокуратурата ще стане по-открита за болките на хората и ще стане по-динамична. Ние знаем, че не сме безгрешни и първи няма да хвърлим камъка. Знаем, че ще е трудно и тежко, но то никога не е било друго. Това е единственото сигурно нещо, което мога да обещая“.

„Всички прокурори са независими.. Този термин „независим прокурор“ е обиден към прокуратурата.“

Това каза днес Иван Гешев в първото си изявление пред журналисти в качеството му на новия главен прокурор на България.

Думите му бяха в отговор на въпрос какво мисли за инициираните от властта разговори за независим прокурор, който да може да разследва главния – по препоръка на Венецианската комисия.

„Знаете ли какво е Венецианската комисия?“, попита Гешев журналистите.

В речите си днес издаващият поста Сотир Цацаров и приемащият щафетата Иван Гешев демонстрираха критично отношение към обявените от президента Румен Радев консултации за конституционни промени, касаещи единоначалието в прокуратурата.

Цацаров ги определи иронично като „т.нар. консултации за т.нар. конституционен модел“, а Гешев обяви, че засега не е видял реални дебати, а само „политически въпрос – в него няма право“. Той обаче каза и новина, че след Нова година мисли да създаде консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор.

И двамата с Цацаров в рамките на речите си точно по два пъти засегнаха тема, за която не е трудно всеки да се досети кого визираха: Цацаров говори, за „онези, които 7 г. използваха политическите си кариери и пребиваването си във властта за словесни атаки срещу прокуратурата и главния прокурор“.

„Всички те така и не разбраха, че предизвиканите от тях и менторите им битки всъщност направиха всички нас по-силни“, заключи Цацаров.

Той каза още, че „лесен мандат няма“ освен за „онези, които не правят нищо“, и второ – че е напълно убеден, че прокуратурата ще остане в съдебната власт.

Вторият му лайтмотив беше, че трябва да се уважават съдиите, но не малцината „за които тогата се измерва в политика и в грантове“.

В пълен синхрон и Гешев посочи на два пъти кой е врагът – първо каза, че няма да се оправдава и да прехвърля отговорности за проблемите на прокуратурата, защото прехвърлянето на вина било „лесният път избран от някои други“.

И още, че ще…

„… защитаваме прокуратурата от политически атаки, целящи нейната дестабилизация или откровено нейното унищожение!“.

Гешев заяви в типичния си стил:“Знам, че ще е трудно и тежко, но то никога не е било друго!“

Иначе и той наблегна още, че прокуратурата (изпращайки писма на подкрепа за него, б.р.) е показала, че е „екип, който може сам да решава собствените си проблеми“.

Той завърши изказването си с цитати от Ейбрахам Линкълн и Васил Левски, че „дела трябват, а не думи“.

Другата новина за деня съобщи Сотир Цацаров, който каза пред медиите, че встъпва като шеф на КПКОНПИ в петък. На въпрос ще има ли церемония и ще бъдат ли канени медиите, той отговори с усмивка:„Не, просто ще отида на работа.“

Гешев зае поста предсрочно, след като предшественикът му Сотир Цацаров подаде оставка месец преди да изтече мандатът му, за да поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

По-късно през деня на Иван Гешев му предстои за първи път да председателства и заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Със свое решение съдебните кадровици вече преназначиха Сотир Цацаров за прокурор във Върховна касационна прокуратура. Така, след като бъде освободен от новата си длъжност, той ще остане прокурор, а няма да се върне като съдия в Окръжен съд – Пловдив.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни