Connect with us

България

ИТН предложи промяна в Конституцията: депутати и министри и с чуждо гражданство

Публикувана

на

Да отпадне забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители. Предложение за такава промяна в Конституцията са внесли 61 депутати от „Има такъв народ“. 

Те настояват от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът „няма чуждо гражданство“ и текстът да гласи следното: „За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“.

В мотивите се посочва, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.

 

„Изборите за национален парламент попадат изцяло в компетентността на страни членки. В съответствие с европейската практика и предвид факта, че изискванията за избиране на членове на Европейския парламент от България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно ниво, при избори за членове на ЕП законодателят допуска право да бъдат избирани да имат и граждани, които имат друго гражданство. В повечето държави членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство“, изтъкват депутатите от ИТН.

В заключение те посочват, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции.

Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

Промените се приемат с мнозинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Предложението на „Има такъв народ“ идва на фона на дебатите около гражданството на министъра на икономиката Кирил Петков. Заради забраната в Конституцията, той обяви, че се е отказал от канадското си гражданство.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement