Connect with us

Свят

Италия се сбогува с Берлускони, прахът ще бъде положен в мавзолей

Публикувана

на

Италия се сбогува с четирикратния бивш премиер на Италия Силвио Берлускони. В катедралата на Милано започна траурната церемония.  Днес в цяла Италия е ден на национален траур. Заради кончината на Берлускони пък парламентът преустанови работа за цялата седмица.

Траурната церемония започна в 16 часа, като в храма са допуснати само 2000 души, за журналистите няма отделено място. Отвън се намират хиляди почитатели на Берлускони, които от ранни зори се стичаха тук. Случващото се в катедралата може да се наблюдава на огромни екрани инсталирани на площада пред нея.

Тялото на бившия италиански премиер Силвио Берлускони ще бъде кремирано и прахът му ще бъде отнесен в семейния мавзолей на територията на вилата му в северния град Аркоре, съобщи „Ройтерс“.

След държавното погребение ковчегът ще бъде върнат във вила „Сан Мартино“, близо до Милано, за да изчака кремацията. Берлускони, който почина в понеделник на 86-годишна възраст, е наел скулптора Пиетро Касчела да построи мавзолея в началото на 90-те години.

Първоначално Берлускони смяташе да бъде погребан с членовете на семейството си и приятелите си, но след това разбра, че законът позволява телата да бъдат погребани само в обществени гробища, затова е било решено останките му да бъдат кремирани. Италианските медии описват мавзолея като бяла мраморна структура с подземна морга. В центъра стои саркофаг, направен за Берлускони, а по стените е издълбан фриз, изобразяващ вериги, като завързаните пръстени се разглеждат като символ на семейния съюз.

 

Прахът на Берлускони ще бъде погребан в мавзолей

© Reuters

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони продължи да разделя страната си дори след смъртта му, тъй като решението на правителството да го почете с национален ден на траур в сряда предизвика полемика.

Някои опозиционни политици, включително бившият премиер Джузепе Конте, отказаха да присъстват на службата.Италианските премиери са получавали държавни погребения в миналото, но това е първият път, когато се обявява национален ден на траур за министър-председател. Европейските институции също направиха безпрецедентен жест към Берлускони, като свалиха наполовина знамената си, за да го почетат. Берлускони е бил член на Европейския парламент и на Европейския съвет, но парламентът няма практика да сваля знамената си за починали депутати. Европейската комисия се присъедини към тях.

 

Европейският парламент свали европейското и италианските знамена пред сградите си в Брюксел и в Страсбург, за да почете Берлускони, който е бил евродепутат в два състава на парламента

© European parliament (audiovisual service)

Европейският парламент свали европейското и италианските знамена пред сградите си в Брюксел и в Страсбург, за да почете Берлускони, който е бил евродепутат в два състава на парламента

В Милано цветни венци и знамена на футболен отбор бяха подредени срещу фасадата на готическата катедрала на града, докато два гигантски екрана позволяваха на хората да следят погребението от площада.

Сред тях беше Лучия Адиеле, член на партията, която Берлускони оглавяваше – „Форца Италия“. Тя е пропътувала близо 1000 километра от дома си в Алтамура, Южна Италия.“Имах късмета да бъда част от „Форца Италия“ в продължение на 18 години. Имах и късмета да го срещна. Най-малкото, което можех да направя, беше да дойда тук и да се сбогувам за последен път“, каза тя пред телевизия „Ротйрес“.

 

 

Премиерите на Унгария и на Албания се виждат сред официалните гости в Миланската катедрала заедно с всички бивши италиански премиери. На първия ред е настоящият - Джорджа Мелони, и президентът Серджо Матарела

© Reuters

Премиерите на Унгария и на Албания се виждат сред официалните гости в Миланската катедрала заедно с всички бивши италиански премиери. На първия ред е настоящият – Джорджа Мелони, и президентът Серджо Матарела

На площада отвън беше доста оживено, като привърженици и противници на Берлускони влязоха в спорове, а някои негови почитатели започнаха да подскачат, викайки „който не скача, е комунист“, израз, използван често от Берлускони, за да дискредитира своите политически опоненти. Бившите италиански премиери Марио Драги и Марио Монти, еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и премиерът на Ирак Мохамед Шиа ал Судани също заеха места в катедралата за церемонията, както и унгарският премиер Виктор Орбан.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни