Connect with us

Водещи новини

Историята на кулата в Пиза

Публикувана

на

Наклонената кула в Пиза, е безспорно най-интересната атракция в италианското градче. Всички сме гледали снимки и сме чували за нея, но нека се запознаем и с нейната история, която е доста любопитна.

Тя е известна, като най-голямата грешка на строителството. Построена на място неподходящо за високи постройки, заради слабата земна основа състояща се от мека почва съдържаща глина и пясък. Строителството започнало през 1173 и продължава близо 200 години.

Наклонената кула в Пиза: Построяването

Още при полагането на основите и и при построяването на първите три етажа тя се наклонила. Всички строители си мислели още тогава, че по изчисления и по законите на физиката тя трябва да падне… Но останали изненадани, като видели как упорито се извисявала с наклон в града и нямало изгледи да падне скоро. И така наклонената кула в Пиза се превръща в едно от архитектурните чудеса в света.

Малко хора знаят, че самата постройка всъщност е камбанария към катедралата на Пиза. Има седем камбани с тонове съответстващи на седемте основни ноти.

До нея се намират естествено „Площадът на чудесата“ и гробището Камп Санто. То се състои от пръст, донесена с 53 кораба от хълма Голгота . С други думи земята около кулата е свещена и за вярващите може да кажем, че може би това е причината за запазването на кулата непокътната до ден днешен.

Любопитен факт е, че по време на втората световна война, когато силите от Антихитлеристката коалиция научили, че германците използват кулата в Пиза за наблюдение, те решили да я бомбардират. Но когато пристигнали и видели красотата на наклонената кула се отказали.

 Кой е създателя на това странно творение? За жалост и до днес няма сериозни доказателства за него. Предполагало се, че това е Бонано Пизано, но се появиха твърдения за Диотисалви, сочещи го за действителен създател.

Наклонената кула в Пиза: Укрепването

През годините различни инженери се опитвали да изправят кулата, но без успех. През 1994 тя била затворена за посетители, защото отклонението в основата и станало прекалено голямо и се очаквало тя да падне. По това време италианското правителство едва не разрушило съвсем кулата. Започнало мащабен проект уж за укрепването и на стойност 20 милиона долара. Сложили в южната част на постройката метални лостове, като премахнали камъните, които се намирали там, но не знаели че те били от нейната основа и кулата едва не рухнала пред очите им.

Не знаели какво да направят повече, затова извикали британски експерти да помогнат за съхраняването и. Когато пристигнали те измислили веднага нов проект, взели от почвата под здравата част на кулата и я сложили от другата страна където бил наклона, за да я укрепят. И успели, тя била изправена с цели 13 градуса, което гарантирало запазването и в близките 300 години.

През 2001 година тя била отворена отново за туристи. Интересът към нея е изключително голям, всяка година се нареждат на дълги опашки милиони туристи готови да я изкачат. Тъй като много малко може да влязат в нея, защото се допускат малки групи поради огромната и тежест от 14 500 тона. Любима шега за много от туристите, които я посещават е да си направят снимка „подкрепям с пръст/ръце кулата в Пиза да не падне“. Тя е включена също така и в списъка на световното наследство на Юнеско.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement