Connect with us

Лайфстайл

Истинският виенски бал е утре във Виена

Публикувана

на

На Оперния бал „Всичко е опера“

Оперният бал, който тази година се провежда на 28 февруари под мотото „Всичко е опера“, отдавна вече е синоним на културата на развлеченията в австрийската столица. Тази година Виенската опера празнува 150-тата си годишнина и продължава да впечатлява със своята архитектура, история и творческо богатство. Тя ще бъде декорирана с цитати от опери и цветя в златисти тоналности, а в чест на 150-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Австрия и Япония сцената ще бъде украсена с оригами жерави и японски лампи. Фасадата на Виенската опера ще се превърне в огромен екран за светлинен спектакъл. Ще се прожектират графични елементи, театрални плакати, колажи със снимки на известни диригенти, композитори и певци, видеозаписи на музикални и танцови изпълнения на Виенската опера и балет. Гостите ще бъдат посрещнати пред входа на сградата с маршова музика. Любопитен факт е, че на разположение на гостите ще има шивачи и обущари, готови да се притекат на помощ при всеки проблем с официалното облекло или обувки.

Балът ще бъде открит с музикална програма, в която участват световни звезди, сред които Анна Нетребко и Юсиф Айвазов. Оркестърът на Щатсопера ще свири под диригентството на Марко Армилиато, а в танцовата програма са предвидени изпълнения на балета на Щатсопера и на балетното училище към операта. Обществената австрийска телевизия ORF ще предава, както всяка година, на живо откриването на бала.

По стара традиция всяка дама, която отива на бал, получава подарък за спомен. Тази година например дамите в операта ще получат по една запушалка за бутилка, украсена с кристали Сваровски, и луксозна бонбониера, за мъжете ще има по една кърпичка за фрак и обувалка. При напускане на бала всички гости ще могат да си вземат от традиционните за карнавала понички. Първият танц е запазен за дебютантите – тази година това са 144 двойки от 13 страни, които за първи път отиват на бал. Момичетата са в дълги бели рокли и еднакви за всички диадеми, които след това ще им бъдат подарени за спомен, а момчетата са в черни фракове или смокинги. Традиционно коронките на дебютантките блестят с кристали от Сваровски, които тази година са проектирани специално за това събитие от самата Донатела Версаче.

Звездни гости

Известният виенски строителен предприемач Рихард Лугнер кани всяка година в ложата си някоя световна знаменитост. Тази година той ще бъде придружен от австралийската манекенка Ел Макферсън, прочута с прозвището „Тялото“. Президентът на Австрия Александер фан дер Белен ще бъде в компанията на кенийската германистка, журналистка и писателка Аума Обама, по-голяма сестра на Барак Обама по бащина линия.

Всеки може да си купи билет за бала: Обикновеният билет струва 315 евро, най-луксозните ложи са по 23 600 евро, а по-обикновените – «едва» 13 300 евро. Средствата, събрани от различни инициативи около и по време на бала, ще бъдат дарени за благотворителност на организациите Каритас и Суперар, която финансира млади музикални таланти. Билетите за Оперния бал през 2020 г. ще бъдат пуснати в продажба от 1 март 2019 г.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни