Connect with us

България

Ирена Кръстева се разграничи от сина си: Нямам нищо общо с господин Пеевски…

Публикувана

на

Майката на бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски Ирена Кръстева е възразила срещу включването й в черния списък на санкционираните по Закона Магнитски. Тя твърди, че няма нищо общо с господин Пеевски, съобщи финансовият министър Асен Василев днес пред журналисти. След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Пеевски и на друг известен бизнесмен – Васил Божков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях лица. Сред имената фигурира и майката на Пеевски, която през годините бе негов съдружник в медийните му и в други негови бизнесначинания.  Идеята е другите фирми да бъдат предупредени да не работят с „номинираните“, защото има риск санкциите „Магнитски“ да застигнат и тях.

Министър Василев не сподели с какво точно е несъгласна бизнесдамата Ирена Кръстева. Той посочи, че се прави проверка, комисия разглежда предоставените от засегнатите документи  и ако се потвърди, че свързаност няма, имената се изключват от списъка.  Василев припомни случая с гръцката  „Интралот“. Тя също бе в списъка на МФ –  като фирма с участието на хазартния бос Васил Божков, но бе изключена, тъй като проверката за разкрила, че в Търговския регистър при вписването била допусната фактическа грешка и Божков бил неправилно посочен като краен собственик. Как стават такива грешки в официална държавна институция, служебният министър не коментира.

На същата среща журналисти министърът на икономиката Кирил Петков съобщи, че един от осемте най-големи клиенти на ББР изненадващо е обявил, че ще погаси предсрочно дълг от 40 милиона лева. Малко след встъпването си в длъжност Петков разкри, че единствената държавна банка, създадена да подпомага най-вече дребния бизнес, всъщност е раздала огромна част от портфейла си на малко на брой средни и големи фирми. 20 от кредитополучателите на банката са получи близо 3 млрд. заеми от банката.

Сега с тези преждевременно върнати 40 милиона лева ББР ще може да финансира 40, а защо не и 400 малки фирми, обясни министърът на икономиката.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2021
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement