Connect with us

България

Премиерът: Името „Правителствена болница“ много ме дразни

Публикувана

на

Mинистър-председателят разигра успешно последната популистка схема с Правителствена болница „Лозенец“. Борисов съобщи в Брюксел,  че държи лечебното заведение да бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването и подчерта, че името „Правителствена“, както е наричана, го дразни. 

На заседание вчера парламентарната здравна комисия отхвърли плана на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев болницата да премине към неговото ведомство и да бъде трансформирана в педиатрична.

Борисов заяви пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, че не е очаквал предложението болницата да бъде превърната в място за лечението на деца да бъде отхвърлено. „Това не съм го очаквал, защото от една страна болница на властта, с гръмкото име „Правителствена“, независимо че се ползва от президентството, парламента, съдебната система. Всички я знаят като „Правителствена болница“. Мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение“, каза той. По неговите думи това предложение е срещнало яростна съпротива, каквато не е очаквал. „Да приемем, че имат някакви аргументи. Затова – окей. Не считам, че Министерският съвет или администрацията, или инспекторатът на МС, е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променят само това, да не е „правителствена“ болница. Окей, държат да остане такава, каквато е, нека да остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница“, каза премиерът.

„Нека си остане такава – университетска, с всичките необходими неща“, каза премиерът по повод безпокойството в Софийския университет, че след преобразуването на лечебното заведение неговият Медицински факултет ще остане без учебна база. Премиерът допусна, че държавата ще покрие част от дълговете на лечебното заведение, които по данни на здравното министерство са около 30 млн. лв. „Дори ще опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, ако е възможно, но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там са контролът, и както всички останали болници, да се казва „Болница Лозенец“, да се махне думата „правителствена“, защото ме дразни, а и считам, че не сме компетентни да управляваме болница. Защото, ако погледнем реално, сега вие за правителствена болница трябва да зададете въпросите към мене. Това не ми е работа. Има министър на здравеопазването, който управлява болниците в страната и моето настояване и единствено искане към парламента ще бъде да я прехвърлим към Министерството на здравеопазването, подчерта министър-председателят.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2024
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Advertisement

Популярни