Connect with us

България

„Има такъв народ “ изпреварва ГЕРБ и според „Тренд“, гласовете от чужбина решават четвъртото място

Публикувана

на

Парламент от шест партии, с възможност за влизане на седма и минимална преднина на „Има такъв народ“ срещу ГЕРБ, показва последното проучване на агенция „Тренд“.

Проучването е проведено в периода между 3 и 7 юли 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1002 души на възраст 18 . То е направено по поръчка на Nova Broadcasting Group.

Според „Тренд“ 51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас. Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ“ се задържат и в хода на предизборната кампания, отбелязват от агенцията“. В резултат партията на Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%). В сравнение с предходното проучване на „Тренд“ от 22 юни, ГЕРБ губят 1.2% подкрепа, а „Има такъв народ“ качва 1.1%.

Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност „Има такъв народ“ може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.

БСП стои на твърда трета позиция с 15,9% от гласуващите, като това прави сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия. 

В хода на предизборната кампания Демократична България (12,4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11,3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5,1% от всички, заявяващи, че ще гласуват, декларират, че ще ги подкрепят. Около 4%-вата бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните дни на предизборната кампания.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ (3,1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято“ регистрира подкрепа от 1,6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0,8% подкрепа.

51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас. Очакваната избирателна активност в страната е малко над 3 милиона. 

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement