Connect with us

България

Има ли депутати, взимали пари от санкционираните по „Магнитски“?

Публикувана

на

Парламентарната комисия „Магнитски“ гласува единодушно да пита институциите има ли депутати в настоящето Народно събрание, които са получавали каквото и да е финансиране от санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ или в т.нар. „черен списък“, създаден с решение на Министерския съвет, в който попадат всички свързани лица и фирми със санкционираните.

До гласуването на това предложение се стигна по време на дискусия на комисията.

Решението на комисията на „Магнитски“ бе взето след предложение на депутата от „Има такъв народ“ Иво Атанасов, който упрекна председателя на комисията Надежда Йорданова („Демократична България“), че умишлено не е придвижила искането му повече от 20 дни, а по други искания се е произнасяла еднолично и е изпращала писма до институциите с искане за информация.

„Говорим за промяна, говорим за нов морал. Както се събират и изслушват министри и длъжностни лица и се събират доказателства за тези лица, така трябва да се знае от българското гражданство има ли депутати в настоящия парламент, които да са получавали парични средства с договори или под друга форма за участие в протестите миналата година“, заяви Иво Атанасов по време на дискусията.

Той попита и дали „Демократична България“ има някакви притеснения, свързани с данните, които могат да излязат за техни депутати.

Йорданова посочи, че няма никакви притеснения и преформулира въпроса като предложи да бъде отправено искане за информация дали изобщо са били финансирани от включените в санкциите на САЩ български граждани Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков или свързани с тях лица и фирми депутати от настоящето НС, без значение дали са участвали в антиправителствените протести или не.

На свой ред  Хамид Хамид (ДПС), Филип Попов (БСП), Мария Капон (Изправи се.БГ!Ние идваме) подчертаха, че нямат никакви притеснения да бъдат проверявани депутати за финансиране от санкционираните по „Магнитски“.

Филип Попов обаче коментира, че за съжаление изискването на тази информация няма особено значение, тъй като до дни Народното събрание ще бъде разпуснато и няма да има достатъчно време информацията да бъде събрана и изпратена, но подчерта, че подкрепя предложението.

Йорданова обясни, че има механизъм, според който документи могат да бъдат придвижени бързо и в следващото Народно събрание и искането не е лишено от смисъл.

В прокуратурата са образувани преписки след изнесената информация от американските власти. Снети са обяснения от Пеевски и Желязков.

Министерството на правосъдието пък смята, че има правни пропуски в прилагането на закона „Магнитски“ у нас.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement