Connect with us

Бизнес

Икономическият министър уволни двама от Надзорния съвет на ББР

Публикувана

на

Министърът на икономиката Кирил Петков уволни двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, след като те не се явиха на обявената за днес среща-разговор. В нея участие взе само председателят на надзора Стамен Янев. 

Митко Симеонов и Велина Бурска бяха отстранени от поста си „на живо“, тъй като разговорът бе излъчван онлайн на фейсбук страницата на икономическото министерство. „Нямам друг избор, от днес с мое нареждане Митко Симеонов и Велина Бурска са уволнени. След днешна дата за всяко свое действие те ще носят съдебна отговорност. Законът ми го позволява“, заяви министър Петков.

От срещата днес се очакваше надзорниците публично да започнаят министъра, който е принципал на държавната банка, какви контролни функции са извършвали, така че да се спазват правилата за кредитиране на малки и средни предприятия. Преди седмица Кирил Петков изнесе имената на 8-те най-големи клиенти на ББР, които са получили близо 1 милиард лева заеми. Почти всички от тях, са свързани с политици и близки до властта бизнесмени.

Mинистър Петков прибегна до публична среща-разговор, след като стана ясно, че двамата надзорници Симеонов и Бурска, са гласували против предоставянето на поисканато от него информация за раздадените големи кредити от банката.

Освен това двамата надзорници са бойкотирали плащането на такса към БНБ за разглеждане на предложението за тяхната смяна в надзора.

Ето какво написа във Фейсбук бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев: БНБ е отказала да разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна.
Това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. И е аналог на 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването- поставяне на личните интереси над обществените.

Министърът на икономиката обяви имената на хората, които ще предложи на БНБ за нови надзорници. Това са Васил Щомов и Валентин Михов. „Сменяме експертите от Агенцията за приватизация с топексперти, завършили най-добрите университети и работили в редица международни банки“, посочи министър Петков и допълни: „От днес ББР няма да има опериращ надзор и това ще е така, докато БНБ не прецени дали предложените двама нови членове, не са подходящи“.

Кои са новите хора в надзора

Васил Щонов е възпитаник е на Английската езикова гимназия в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT). До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси.Управлява някои от най-големите сделки по сливане и придобивания, сред които обединението на „Бел Атлантик“ и GTE. През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма „МакКинзи“ в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите. Бил е министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Близнашки“ през 2014 г. От Министерството на икономиката обещаха да дадат подробна визитка и на Валентин Михов.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement