Connect with us

Икономика

Икономическият министър с шокиращи разкрития: 500 млн. прахосани за ремонти на язовири

Публикувана

на

Бутилка от „Кока-кола“ е монтирана върху метална стойка, а от гърлото на шишето излиза гофриран маркуч с електрически кабел.

„Съоръжението“ се намира на дъното на празния язовир „Пазар дере“ край Угърчин, ремонтиран за 2,350 млн. лв. с пари на държавната компания „Монтажи“ – без обществена поръчка.

Водоизточникът на „Пазар дере“ е малък поток, който изтича свободно, а единствената вода, която ремонтираният язовир запазва, е с размера на „локва“, по определението на министъра на икономиката Кирил Петков.

„Обектът е завършен, представена е отчетна документация, а цените са „малко бутикови„. Цената на бетон за 126 лв. тук е актуван за 219 лв. плюс 30 лв. за транспорт. Обикновено цените за транспортни разходи варират около 0.15 – 0.20 лв на тон/километър, а тук са искани и получени цени от 1.16 лв. на тон/километър„, казва инж. Петко Барзов, който е участвал в комисията по проверка на изразходването на средства от „Монтажи“.

Значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и са изразходвани без прозрачен процес и адекватен контрол. Въпреки сериозната инициатива на държавата един значим обществен проблем остава нерешен. Това е изводът на проверяващите в Министерството на иконоимката.

Само 10 язовира, обявени за ремонт, са изпълнени и приети. 18 са предадени от фирмите-подизпълнители на „Монтажи“, но все още не са одобрени. 51 ремонта са прекратени след допълнително обследване, което показва, че предварителната подготовка е била незадоволителна.

120 язовира все още са на етап „открита строителна площадка“. 

„Монтажи“ е формалният изпълнител на 266 договора за ремонт, подписани с Държавната консолидационна компания (ДКК). Общата им сума е 631 млн. лв., които са изплатени авансово на дружеството.

То обаче е прехвърлило отговорността по строителните работи на множество подизпълнители без обществени поръчки, на които е платило авансово 50% от сумите.

Причината за пренасочване на толкова голям бюджетен ресурс към дружеството е решението на правителството да поеме поддръжката на язовирите в България след последните големи наводнения от 2018 г.

500 млн. лв. за текущи ремонти са прехвърлени към капитала на ДКК – дъщерна компания на Министерството на икономиката, в която влизат всички активи с държавна собственост, от военни заводи до „Монтажи“. 

Проверката на МИ при служебния министър Кирил Петков показва, че фирма „Монтажи“ няма капацитет да изпълни поставените задачи – т.е. използва се като посредник за разпределяне на големи суми пари към частни строителни фирми без прозрачни процедури. Нещо повече – към 2018 г. сметките на „Монтажи“ са били запорирани заради дълг към НАП от 8 млн. лв. Докато плати задълженията си към хазната, фирмата се е разпореждала през сметки на дъщерно дружество.

Проверката в Държавната консолидационна компания все още продължава.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement