Connect with us

България

Играта „Последният печели“ може да спре, тежки санкции за виновниците, предизвикали антисемисткия скандал

Публикувана

на

Популярната игра по БНТ може да спре излъчването си по повод антисемисткия скандал, който предизвика изданието от 23 февруари. Виновниците ще бъдат наказани, обеща генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. На сайта на БНТ той обяви позицията на медията, в която „поднася най-дълбоки извинения на засегнатите страни“.

„Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия“, посочва той в реакция на критиките срещу БНТ. „Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир“.

Ето и пълният текст:

В предаването „Последният печели“, от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.

Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.
В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията,
изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.
Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда.
Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни.“

Скандалът беше провокиран заради въпрос, посветен на легендарния гросмайстор Боби Фишер (1943-2008), известен със своите крайни възгледи и вяра в конспиративни теории. 

Въпросът в „Последният печели“ беше „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?“. Един от участниците предполага „Боби Фишер“ още преди да чуе финала на въпроса.

Орлин Горанов потвърждава, че това е верният отговор, и допълва с кратка справка за семейството на шахматиста – майката на Фишер е от еврейски произход, а разследване от 2002 г. показва данни, че биологичният му баща вероятно е унгарският евреин Пол Немени.

За да даде пример за „доста острите“ изказвания на Боби Фишер, водещият на шоуто по БНТ започва да цитира дълъг пасаж, без да посочва източник и без да прави коментари по посланието:

„Ето какво казва (Боби Фишер, б.р.): „Евреите не обичат да работят.  А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости. Но когато отидете в лагера, там има надпис: Arbeit macht frei. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите“. 

Източникът на цитата, който беше споменат в „Последният печели“, обаче не е съвсем ясен. Такъв превод може да бъде открит на български и руски език в анонимни блогове, но медията, за която е дадено интервюто, никога не се цитира. В антисемитска платформа за клипове – „алтернатива“ на YouTube – е публикуван едноминутен откъс от интервю по телефона между мъж, за когото се твърди, че е Боби Фишер, и неназован събеседник. Именно в него могат да се чуят думите „Евреите не обичат да работят“.

Боби Фишер е смятан за най-великия шахматист на всички времена от много наблюдатели – през 1957-1958 г. той става най-младият шампион на САЩ за своето време (впоследствие печели общо осем титли). Той е и най-младият световен гросмайстор и най-млад кандидат за световен шампион. Фишер е смятан за един от вдъхновителите на писателя Уолтър Тевис при създаването на книгата „The Queen’s Gambit“, която беше превърната в сериал през 2020 г.

Сигнал срещу предаването „Последният печели“ беше подаден до БНТ, СЕМ и прокуратурата от Б’ней Б’рит България. 

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement