Connect with us

България

Игнажден е! Koй пръв ще влезе в дома ви…

Публикувана

на

Който пръв днес влезе в дома ви… така ще ви върви през цялата година. Днес Българската православна църква чества Игнажден – „пламенен ден“, затова днес именници са Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена. С Игнажден започват коледните празници.

За първи път Игнажден се чества на 19, а не на 20 декември, както досега. Тази година църквата премести празника с ден по-рано, защото според църковния устав, когато 20 декември се пада в неделя преди Рождество Христово, Игнажден се измества в събота.

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец или Полазовден.

На този ден е много важно кой пръв ще влезе в дома на всяко семейство. Ако първият гост в дома е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.

Игнажденската вечеря е постна, а най-важният елемент в нея е хлябът. За Игнажден са характерни два обичая – полазникът и първата кадена вечеря, с която започва подготовката за коледните празници.

На трапезата на Игнажден се слагат и орехи и се наричат на членовете на семейството – като се счупи, ядката показва как ще върви животът му през новата година.

Богоносецът св. Игнатий е първият свети отец и учител на Църквата, както и първият след апостолите голям богослов, който окончателно приключва с влиянието на юдаизма.

Поверия за Игнажден

– Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

– Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

– Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

– Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

– Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.

– Не се иска и не се дава нищо назаем.

– Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.

– Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни