Connect with us

България

Явор Божанков остава като независим депутат в парламента: Разводът с БСП е окончателен

Публикувана

на

Явор Божанков няма да напусне парламента и ще остане независим депутат. Според него той не е подвел своите избиратели.

„Нс съм имал каквото и да е стратегия или план. Сега се разпространяват неверни спекулации, че ще отида в друга парламентарна група. Засега независим депутат ми изглежда най-добрия вариант и не приемам призивите да напусна веднага Народното събрание, защото не съм бил коректен към избирателите си“, коментира Божанков в ефира на BTV.

В петък той бе изключен от парламентарната група на БСП заради подкрепата му в полза предоставяне на въоръжение на Украйна.

„В началото на войната бях сигурен, че намесата и предоставянето на оръжие, ще влоши ситуацията. Мислех, че трябва да се водят преговори. Само че Русия ясно демонстрира, че не желае да преговаря. Ситуацията се промени и трябваше аз също да променя тезата си. Сега се атакува цивилна инфраструктура, а милиони жени, деца и възрастни остават без отопление. Това е инвазия, тотална война, която влошава ситуацията с всеки месец. Затова промених позицията си“, мотивира Божанков своето решение.

Преди това той гласува в разрез с партийната дисциплина и по друг въпрос – връщането на хартиената бюлетина.

Бившите му съпартийци предложили да не участва в гласуването за оръжията за Украйна, само че Божанков не можел повече да прави компромиси и вече имало твърде много натрупани противоречия между него и колегите му.

„Водих тежки битки за машинния вот“, твърди депутатът и допълни, че в БСП има и други, които не искат връщането на хартиената бюлетина.

По думите му разделянето с БСП е окончателно, но на този етап няма намерение да участва на следващи избори като представител на „Демократична България“ или „Продължаваме Промяната“ и подобни преговори изобщо не са водени.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни