Connect with us

България

И все пак ГЕРБ ще предложи кабинет: Ако Борисов не е премиер, ще е извънредно решение

Публикувана

на

ГЕРБ ще предложи проект на правителство на следващото Народно събрание. Това обявиха хората на Бойко Борисов на брифинг, посветен на изборните резултати на партията. Пред журналистите излязоха Томислав Дончев, Даниел Митов и Костадин Ангелов, което беше показателно кои са фигурите, които ГЕРБ смята да лансира и занапред.

Ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не бъде номиниран за премиер, това ще е „малко или много извънредно решение“. Това заяви Томислав Дончев. Така той коментира бъдещия кабинет, който ГЕРБ ще предложи.

„Може да бъде знак, че търсиш подкрепа, че партията е жива, че се обновява, че има достатъчно кадри“, поясни Дончев.

На първата пресконференция на ГЕРБ след изборите лидерът на партията Бойко Борисов по традиция блестеше с отсъствието си.

Дончев обясни, че Борисов е „в серия от разговори с наши международни партньори“. Той обаче не отговори на въпроса защо пресконференцията не е била насрочена в удобен за Борисов час. Само каза, че първоначално идеята е била той да присъства.

От много време насам Борисов избягва да се явява пред журналисти, особено в София. И предпочита да информира обществото за своите намерения през профила си във фейсбук, където обаче няма как да му бъдат зададени журналистически въпроси.

„Победителят е този, който е първи. Победителят е един“, заяви Дончев.

И определи победата на ГЕРБ като „победа, въпреки всичко“.

„Въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки естествения ефект на изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, социално-икономическата криза“, поясни Дончев.

И заяви, че е свършило времето на големите приказки и е дошло времето да се вземат решения.

„Като първа полтическа сила сме длъжни в името на доверието на тези 840 хил български граждани да предложим правителство, въпреки малките му шансове. Ще предложим правителство, което от ден първи би могло да работи.

Българските граждани дадоха много сложна задача на политиците. Надявам се всички да бъдат на ниво. Сведохме политиката до песни, танци, надвикване… Нито едно решение не е очевидно праивлно“, каза още Дончев.

И допълни:

„Не могат да бъдат изметени 840 хил. българи, аз ще се боря срещу това. Властта тежи много и ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака. Това, че си против някой не е кауза, а липса на кауза.

Имаме досатъчен кадрови ресурс за всяка позиция, включително и най-висшите позиции в държавата – министри и министър-председател.“

Дончев каза, че евентуална подкрепа за втория от страна на ГЕРБ ще бъде знакова, за да може България да има стабилно правителство.

„Можеш честно да служиш на обществото в ролята на опозиция. Промени са необхдими – не фасадни промени, смели промени. Може би част от нещата не са направени по най-добрия начин. Промени ще има – персонални, структурни, в общуването.“

Това каза Дончев, отговаряйки на въпрос какво ще направи ГЕРБ, за да реагира адекватно на по-слабия си резултат на изборите.

„Ще има и приемственост, и промяна в предложението за кабинет. Демокрацията никога не може да бъде предозирана. Колкото пъти трябва да има избори – толкова. Няма как един политик да се притеснява да се яви на състезание и проверка.

Друг въпрос е серия краткосрочни праивтелства как се отразява на дългосрочните цели на страната“, каза още Дончев.

Той нямал „уплах“ от служебен кабинет.

„Не виждам нищо плашещо в това, Но политическият реваншизъм не е добра технология“, каза Дончев.

ГЕРБ е готов с предложения както за кабинет, така и за шеф на парламента. Дончев обаче отказа да назове имена.

„Аз хипотетични предложения, въпроси няма да коментирам. Няма тема, по която не могат да се водят разговори. Да видим дали това ще бъде внесено. Предизборните заявки са едно, парламентарната практика е различно.“

Това отговори Дончев на въпрос дали ГЕРБ би подкрепила идеята за мажоритарни избори за парламент, която е една от водещите за „Има такъв народ“. Веднага след референдума по темата от ГЕРБ внесоха подобен законопроект, но той бе отхвърлен от парламента.

Секретарят на партията Цветомир Паунов констатира, че ГЕРБ печели 14-ти избори и пети поредни парламентарни избори. ГЕРБ е първа сила в 24 от 31 избирателни айона. От 265 общини ГЕРБ е първа сила в 169, където живее 75% от населението на България. ДПС е в 55, а БСП в 33.

Според данните на ГЕРБ 70% от работещите са гласували за ГЕРБ, както и 19% от пенсионерите. 42% от гласувалите за ГЕРБ са вишисти, 52% са със средно образование. 40% от вотът за ГЕРБ е в областните градове., 42% е от села и малки населени места.

Според Даниел Митов, председателят на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер е учуден, че партии членове на ЕНП са готови да вкарат комунистите през задния вход във властта, а не да преговарят със сестрински партии. Митов очевидно визираше ДСБ.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement