Connect with us

България

И строежът в отпуска: Борисов спря строителството на небостъргача „Златен век“

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да спре строителството на сградата „Златен век“ на фирма „Артекс“ в софийския квартал „Лозенец“. Това се разбира от съобщение до медиите, изпратено от правителствената пресслужба.

В него се посочва, че на среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заявила, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ е изтекло. Фандъкова поискала от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата.

На свой ред министър Аврамова информирала премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа. И на базата на всички посочени по време на срещата факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столичната община и на докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпоредил на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

От пресцентъра на ДНСК съобщиха, че при извършените проверки на сградата „Златен век“ на фирма „Артекс“, проведени на 20 и 26 март по документи и на място, са констатирани следните отклонения при строителството:

  • Сградата е на етап груб строеж. Вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби.
  • В подземните три нива на строежа на коти – 4,53; -7,63 и -10,75, съгласно проекта по част „Конструкции“ са извършени строителни дейности, чрез които са закри конструктивни  елементи– ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби, което възпрепятства извършването на огледа им преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията.
  • В нарушение разпоредбите на закона (чл.154, ал. 1, т.5 от ЗУТ) без издадено разрешение за строеж, в съседния УПИ III-411, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси, с дълбочина  около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти.

Съставен е констативен акт е основание за започване на административна производство за спиране на строителството на обекта. Съгласно изискванията на закона, след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа до отстраняване на констатираните нарушения.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни