Connect with us

България

И пак за пържолите от 650 лв…

Публикувана

на

Комисията за защита на потребителите откри нарушения в случая с ресторанта, който натовари клиент с бомбастичната сметка 490 лв. за три пържоли. Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, за бТВ.

Цените на ястията в заведенията задължително са за порция, не за 100 грама, подчерта Арсенов. В менюто във въпросния ресторант обаче за този стек е написано „35 лв. за 100 г.“ Практиката е ресторанти да обявяват цени на грамаж вместо на порция е незаконна, съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод популярно в социалните мрежи видео, в което семейство получило във варненски ресторант сметка от 650 лева.

По-голямата част от сметката е за три пържоли „рибай“, които им стрували 490 лева. В менюто била обявена цена от 35 лева, но за 100 грама. Трите стека излезли общо 1400 г в сурово състояние, пояснява във видеото сервитьорката.

„Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обобщи Арсенов.

По думите му изключение може да се направи в редки случаи – например за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да избере коя иска да му сготвят, като това е въпрос на индивидуална оферта към клиента.

Шеф-готвачи също се включиха с коментари, че цената на качествени стекове не бива да изненадва.

Смаяният от сметката клиент качи в социалните мрежи клип, в който от персонала му обясняват как е формирана цената…

Пламен посети със семейството си елитен варненски ресторант преди няколко дни. Той поръча обяд  – американски стек, който струва 35 лева за 100 грама, но след като видя сметката от близо 650 лева запита:. „Крава ли ядохме?“, а след това клипът му във фейсбук се превърна в сензация. Факт е, че това е една от най-коментираните теми на седмицата, а социалните мрежи са заляти с мемета на Пламен.

Нова ТВ го намира в къщата му в търговишкото село Беломорци, а домът му е слабо казано кичозен. Пламен работи в Нидерландия, имал пари. Обичал и живота, а това си личи и от надписа на къщата му.

Къщата му е в стил необарок, примесен с елементи на бунтарство, анализират архитекти. Емблематично е как пред портата на същата си е написал #JiveeeMiSe

Човекът с пържолите, както е известен Пламен, твърди че направил клипа за забавление на „мойто фенове“ (словосъчетание с две погрешни думи, в превод – моите почитатели). Твърди, че знаел за скъпите пържоли, но направил шоу за фейсбук.

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни