Connect with us

България

И Борисов разбрал вчера, че Жирардели е собственик на „Юлен“

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов коментира във Виена новината, че мажоритарен собственик на „Юлен“ АД е Марк Жирардели.

„И аз като вас слушам. Това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди години. Безспорно Марк Жирардели е на световна величина и за всеки туризъм, курорт и държава, да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво. Но защо точно сега, не мога да се наемам да коментирам, все пак е частен бизнес. Доколкото знам се среща с нашите министри и така или иначе темата „Банско“ трябва да я развързваме и да отиваме към решение, защото е един прекрасен курорт“, каза oще премиерът.  И допълни. че в Австрия хората изкарват милиарди от туризъм:

„С пъти, пъти, пъти, пъти повече лифтове, писти и никаква екология. Тук няма ли „зелени“? Ако нашите „зелени“ дойдат, ще ликвидират целия бранш в Австрия, който има около 30-40% провинции и си изкарват хората хляба от това. Аз съм горд, че България може би има най-силните зелени организации в света. Такива силни организации аз не мога да си представя другаде да ги оставят да съществуват. Но нашите са такива, че успяват. Както виждате, 20 години няма правителство, няма президент, който да намери смелост и кураж и да каже: „Това все пак е едно правилно решение да се развива туризма.“

За глобата на ЕК от 77 млн. ево към БЕХ

Нашето усещане за собствеността на газопреносната система е, че ако не е собственост на българските граждани и на българската държава, би било предателство. Така премиерът Бойко Борисов обясни пред журналисти във Виена как се е стигнало до глобата от 77 млн. евро, която Европейската комисия наложи на Българския енергиен холдинг за злоупотреба с монополно положение.

Премиерът участва на форума на високо равнище в австрийската столица Виена.

По думите му европейските правила са изисквали „Булгартрансгаз” да бъде приватизирано. „Представете си нашето правителство да беше вкарало решение (…) и в тези приватизационни конкурси да дойдат най-големите руски, турски и какви ли не компании“, посочи Борисов, като подчерта, че така е щяло да излезе, че е „дал“ тръбите на някого.

„Помните още Жан Виденов, Рем Вяхирев, „Топенерджи“ искаха да купят тръбите. Тогава просто го помляха Жан Виденов заради едно от правилните му решения – не даде тръбите“, коментира още Борисов.

„Страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим с Европейската комисия. Спомняте си, когато ЕК ни препоръча да приватизираме тръбите. Представете си днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и заглавията какви щяха да бъдат: Борисов дава тръбите на България. Нали така? Поискахме да ни разрешат да преговаряме. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 77 млн. евро“, заяви той и допълни, че „това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система“.

Премиерът коментира още, че сумата на глобата, наложена от Европейската комисия (ЕК) на Българския енергиен холдинг, ще бъде платена не от гражданите, а от печалбата на дружествата.

Борисов заяви още, че България ще поиска допълнителни средства от Европейската комисия, за да продължи да охранява успешно външната граница на ЕС. „Искаме още по-добре да се справяме през следващите години“, допълни министър-председателят във Виена.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни