Connect with us

България

Христос Воскресе! Православният свят отбелязва Великден

Публикувана

на

Православните християни по света отбелязват празника на всички празници – Великден, или възкресението на Божия син на третия ден след разпъването му на кръст.

Саможертвата на Христос е символът на изкуплението за всички грехове на хората, а неговото възкресение е надеждата на християните за живота след смъртта. Евангелията описват как Богородица и Мария Магдалена отиват при гробницата, където е положено тялото на Христос, за да го помажат с благовонни масла. Гробът обаче е празен.

От небето се явява ангел, който казва на жените: „Няма Го тук; защото възкръсна, както и каза. Елате и вижте мястото, където е лежал Господ. Идете бързо да кажете на учениците Му, че е възкръснал от мъртвите“.

Исус Христос се явява пред своите апостоли и им възлага своя завет да създават ученици на вярата сред всички народи и да ги кръщават в името на Отца и Сина, и Светия дух.

„Небесата да се веселят! Земята да се радва! Да празнува целият свят: и видимият, и невидимият! Защото Христос възкръсна! Вечно веселие!“, се казва в Пасхалния канон на св. Йоан Дамаскин.

Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта. Това е най-големият празник в православния календар, с който постите приключват и на трапезата се слагат месо, козунаци и боядисани яйца.

Преданието разказва, че Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий, когато му съобщила за възкръсването на Христос. Императорът отговорил, че това е невъзможно и ако е така, то кокошето яйце, което тя носела, трябвало да стане червено – и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е основен. Смята се, че който намери яйцето – борец, той ще бъде най-здрав през цялата година.

На този ден всички вярващи приемат Благодатния огън – символ на чудото на възкресението. Благодатният огън се измолва от патриарха на Ерусалим в днешния храм „Св. Възкресение“ и се разпространява във всички православни епархии.

Свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите и опитват да запазят горящия пламък възможно най-дълго по време на трите обиколки на храма. И след това да опазят свещта горяща до вкъщи.

Прибирайки се у дома, стопанката на къщата обикаля с нея всички стаи и отправя молитва към Господ да пази дома.

Посетилите църквите отнасят запалените свещи у дома.
Богослужение за второ възкресение се отслужва днес във всички православни храмове в страната.

Епидемията  не променя много начина, по който празнуваме вкъщи. Отбелязването на празника включва хапването на шарените яйца и козунаците, които символизират тялото и кръвта на Исус. С това се слага край на Великденския пост – най-продължителният и важен постен период, който пък се прави с цел съпреживяване мъките, които Исус Христос е понесъл в името на човешкия род.

Първото яйце, което сме боядисали в червено (символ на Христовата кръв), се слага на видно място в дома, най-често пред икона, до следващия Великден, заменяйки миналогодишното яйце. Вярването е, че ако миналогодишното яйце не се е развалило, това означава здраве, радост и благополучие на обитателите на дома.

Обичайно старото яйце не се изхвърля, а се заравя в пръст близо до дома, както е възприела традицията през годините, макар това да не е свързано със сакралните ритуали. Още за древните  народи яйцето е символизирало прераждане и ново начало.

Второто яйце, което на Велики четвъртък или Велика събота също е боядисано в червено, се оставя в църквата още в събота вечер.

Боренето с великденски яйца пък символизира борбата за победа и здраве през цялата година, а за човека с последното здраво яйце се вещаят щастие и благополучие.

На този ден имен ден празнуват Велик, Велика, Веле, Велко, Величко, Велин, Велина, Вичка, Възкресия, Паско, Пасо, Пашо.

Дано когато свещите ни изгаснат, техният пламък се запали в сърцата ни, та светлината на Възкресението да озари рутината на ежедневието и празните празници.

Тогава ще погледнем света по нов начин и може би ще повярваме, че чудото е възможно, че можем да станем по-добри и да се обичаме помежду си.

Смъртта на Исус не е останала напразна, защото и днес има хора, готови да се жертват за другите: майката, която дава живота си за децата си, или пожарникарят, който влиза в огъня, за да извади от него безпомощните.

Екипът на vlastta.bg желае светли празници на всички.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement

Популярни