Connect with us

България

Христо Иванов подава оставка като лидер на „Да, България“

Публикувана

на

Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че подава оставка.

В изявление във Facebook той пое отговорността за слабото представяне на дясното обединение, което взе малко под 6% на вота в неделя.

Поводът са „изключително лошите“ изборни резултати на ДБ, както той самият ги определи.

Така Иванов става първият партиен лидер, който се оттегля от поста си заради резултатите от гласуването на 14 ноември.

„Това е много сериозен знак от нашите поддръжници, от членовете на демократичната общност, за оттегляне на доверието към нас … Трябва да се носи отговорност“, посочи той. По думите му, всички взети решения около предизборната кампания са негова отговорност и затова трябва да се оттегли като лидер.

Заедно с него, оставка подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията. Както той, така и те, ще продължат да ръководят формацията, докато бъдат избрани други на мястото им.

Във вторник ще бъде свикан Национален съвет на „Да, България“ – върховният й орган, на който ще бъде предложено да се насрочи национална конференция, която да избере ново ръководство. Преди това Иванов ще предложи да се проведат поредица от дискусии, на които да се проведат разговори за бъдещето на формацията.

Иванов ще предложи Националният съвет да даде още сега мандат на бъдещата парламентарна група да подкрепи редовно правителство с мандата на „Продължаваме промяната“. „Ние не можем да позволим нашите вътрешнопартийни процеси да се отразят нито на коалицията „Демократична България“, в която продължаваме да вярваме и да подкрепяме, нито на перспективите за излъчване на управление от бъдещия парламент“, изтъкна Иванов.

Той се ангажира, че бъдещата парламентарна група на ДБ ще се държи с „необходимата скромност и смирение“, произтичащи от положението, в което я поставиха избирателите. „Може да не сме получили подкрепа, може някои от нас да са се оказали слаби или недостатъчно внушаващи доверие, но каузите никой не ги е отменил, така че работата ще продължи“, заключи той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни