Connect with us

Икономика

Хотелите по морето с цени за българи

Публикувана

на

Връща се времето, когато по морето имаше цени за българи. Хотелите ще свалят цените, за да привлекат родните туристи. Това прогнозира в ефира на бТВ Атанас Димитров зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той призова българите да изберат родното Черноморие.

Димитров разказа за вчерашната среща на бранша с премиера Бойко Борисов. „Срещата мина в изключително конструктивен диалог. На масата бяха поставени нашите основни икономически и финансови искания за оцеляване на бранша. Той беше единственият, който бе поставен на колене. Хотелиерите, ресторантьорите и туризмът като цяло в изключително тежко състояние и много трудно  ще започне неговото възстановяване“, каза Димитров.

Членове на Националния борд по туризъм /НБТ/ предлагат намаляване на ДДС на пет или десет на сто, или унифициране на ставката – 9 на сто за всички туристически услуги, включени в предплатеното пакетно пътуване (хотелско настаняване, хранене, съответния транспорт, в това число и лифтовите съоръжения).

Според Атанас Димитров от Българската хотелиеро-ресторантьорска това е един от начините да бъдат намалени цените през това лято, когато туристическият бранш разчита предимно на родни почиващи. Димитров изтъкна и че все още няма ясни разписани правила за работа на бранша в условията на пандемия от коронавирус. Преди всичко не се знаело кой ще носи отговорност ако в туристически обект бъде установен случай на заразяване.

Няколко са и вариантите за ваучери за почивка, предложени от бранша, като сред предложенията има и такива за ваучери за транспорт – 100 лв на човек, валиден до 31 декември 2020 или 31 март 2021, ваучери за настаняване в категоризиран обект – 250 лв на човек, валиден до същия период, както и ваучер за транспорт (ЖП, автобус или самолет) на стойност в рамките на 30 лева на човек.

Според Националния борд по туризма за привличане на чужденци усилия и средства следва да се насочват основно към съседните ни страни. Те предлагат субсидиране от държавата на медицински застраховки, които да влизат в цената на нощувката и да са валидни при необходимост на някой турист да остане в болница в България. Това би дало спокойствие на чуждестранни туристи, че ако се заразят по време на престоя им, това няма да е свързано с допълнителни разходи от тяхна страна, смятат от НБТ.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

Advertisement