Connect with us

България

Хотелиерите пред сложен казус: Отворете заведенията в хотелите или ги включете в мерките за подкрепа…

Публикувана

на

Недоволството от ограничителните мерки, с които влязохме в нов локдаун до 21 декември продължава. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която се забранява работата на заведенията в хотелите.

„Рестрикциите относно местата за хранене в хотелите реално спират работата и на хотелите, въпреки че те не са официално затворени. Отменят се всички направени резервации за обявения първоначално 3-седмичен период за действие на новите мерки. Причината е, че никой турист не си представя приятната и спокойна ваканция, хранейки се в стаята си, тъй като ситуацията наподобява болничен престой“, твърдят хотелиерите. Затова те настояват да се направи изключение за ресторантите и заведенията в хотелите, като им бъде разрешено да отворят, но единствено и само за гостите на съответното място за настаняване.

Формалното незатваряне на хотелите, въпреки реалната невъзможност да работят и да посрещат клиенти при тези условия, води до това, че за сектора на гостоприемството и неговите служители не са предвидени компенсации, както за останалите затворени бизнеси, посочват хотелиерите. Те не могат да се възползват дори от крайно недостатъчната помощ, предвидена за персонала, изтъкват от организацията. Заповедта с икономическите дейности, в които служителите в неплатен отпуск могат да получат 24 лв. на ден компенсация, бе подписана снощи от социалния министър Деница Сачева. От нея са изключени не само хотелите, защото се предполага да работят, но и театрите, които също не попадат в ограниченията. Не могат да търсят компенсация и служители в училищата, които не преподават дистанционно.

Хотелиери и ресторантьори излизат с различни искания за промяна на мерките от понеделник насам. Представителите на заведенията например се възмутиха, че тях ги затварят, а къщите за гости са пълни за празниците. Сега пък хотелиерите искат да насочат туристическия поток само към себе си. От ситуацията най-печеливши са къщите за гости, тъй като на практика техният бизнес пасва идеално на заповедта на министъра, с която се забраняват групови събирания на повече от 15 души.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement