Connect with us

Икономика

Хотелиери в България: Платете ни за съсипания бизнес! Вирусът няма работно време

Публикувана

на

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излезе с остра позиция срещу здравния министър и настоя да й бъде платено „за съсипания бизнес“.

Повод за това стана отказът на проф. Костадин Ангелов да бъде позволено на ресторантите към хотелите на Нова година да работят до 00.30 часа. Това предложи министърът на туризма Марияна Николова, според която това би било „по-стерилно и хигиенично“, отколкото да се разнася храна по стаите.

„Ако държите на морала – платете ни за съсипания бизнес“, отговориха обаче от съсловната организация.

От БХРА припомниха, че формално хотелите не са били затворени до 21 декември, но реално те не са можели да работят, тъй като работата на заведенията за хранене в тях е била забранена.

„Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите нямат право да работят без действащ ресторант“, коментират от съсловната организация.

„Формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна. Формално вирусът няма работно време и е също толкова опасен в 22.00 часа, както и в 00.30 часа“, се посочва в съобщението.

От БХРА са категорични, че с постоянно променящи се мерки, липса на сигурност и предвидимост е бил съсипан един от ключовите сектори за българската икономика – туризмът.

„Затворете всичко, ако е въпрос на морал, но ни платете незабавно 20 на сто от оборота за декември и януари, както и 80 на сто от възнагражденията на нашите служители“, настояват от съсловната организация.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement