Connect with us

Икономика

Хотели пред фалит заради неполучени помощи за бежанците

Публикувана

на

Хотелиери в Балчик са пред финансов фалит, след като и до момента не са получили помощта от 40 лв. от държавата, съобщи БНР.

Собственици на места за настаняване в Балчик бяха сред първите, отворили базите си за бягащите от войната украински граждани. Втори месец обаче служителите им са без заплати, а сметките за ток трябва да бъдат платени до 20 април.

„Хотелите в Балчик, настанили повече от 1200 украински граждани, продължават втори месец да разчитат само на собствени средства, които са отдавна изчерпани“, споделя управителят на хотел Пламен Козарев. По думите му на края на месеца ще трябва да бъде преустановено електричеството в неговия хотел, поради което той ще трябва да освободи персонал или да ги пусне в неплатен отпуск. „Същевременно бежанците, по същия начин, ще трябва да им търся някъде място в други хотели при колеги“, коментира той.

„За плащане не чакат само сметките за ток. Стана време да плащаме заплати на персонала, имаме разходи към доставчици още непокрити доста, пране, консумативи, въобще са хиляди неща“, коментира друг управител на хотел – Христо Желев. Той е кандидатствал за кредит, други негови колеги също търсят вариант да намерят средства. Заради забавянето на плащането хотелиери са започнали да отказват да настаняват повече украински граждани, допълва Желев.

Припомняме, че сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Очаква се хората да бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни